Zavřít reklamu

Přestože byl příchod Siri na jablečné telefony před několika lety skutečně velkou události a do jisté míry i revolucí, dnes je na umělou asistentku Applu nahlíženo lehce skrze prsty. Siri je totiž v porovnání s konkurencí v některých ohledech omezená a lehce kvůli tomu pokulhává. To se ale Apple samozřejmě snaží napravit a svou asistentku vylepšuje, aby jí opět vrátil na výsluní. Své pokroky v tomto ohledu pak čas od času zveřejní na svém blogu Machine Learning Journal, který se mimo jiné umělé inteligenci a strojovému učení využívaného u Siri věnuje. A právě na tomto blogu se objevil nový příspěvek, který popisuje, jakým způsobem se Apple snaží vylepšit vyhledávání a rozpoznání názvů menších lokálních podniků v USA pomocí Siri. 

Pro Siri mohou být názvy některých menších podniků, které nezná, velkým oříškem, kvůli čemuž samozřejmě čas od času chybuje. Aby se chybovost snížila, začal Apple využívat k lepšímu rozpoznávání názvů Siri geolokaci uživatele, která velmi zjednodušeně řečeno napomáhá k lepšímu porozumění názvů podniků. O všech podnicích v okolí totiž Siri ví de facto předem, díky čemuž tak má určitý náskok napomáhající k rozeznání názvu. 

K rozpoznávání názvů pomocí geolokace napomáhá celkem 169 statistických oblastí v USA, které se navzájem různě prolínají a pokrývají valnou většinu podniků i populace. Pokud pak uživatelé nemají polohové služby zapnuty, Siri vychází z jednoho globálního “souboru”. Díky tomuto všemu by tak měla být Siri o poznání přesnější a ačkoliv je celý příspěvek na blogu skutečně napěchovaný spoustou technických pojmů, zjednodušeně se dá říci, že by vám měla Siri ve výsledku nabídnout vámi zamýšlený výsledek daleko častěji a to tím stylem, že pokud budete například v Kansasu a budete chtít navštívit třeba Martyho hostodu, nabídne vám právě hospodu s tímto názvem ležící v Kansasu a nikoliv třeba v Bostonu. 

Nástroj je zatím využíván pouze na území USA, ale podle příspěvku na blogu je jeho rozšíření za hranice vcelku pravděpodobné. Celý systém je totiž alespoň podle Applu absolutně jazykově nezávislý, takže by neměl být problém jej implementovat prakticky kdekoliv. 

siri

Dnes nejčtenější

.