Zavřít reklamu

Před pár dny jsme vás informovali o tom, že Apple odstranil ze své databáze v aplikaci Podcasty ty od Alexe Jonese. Ten je znám jako ultrapravicový radikál a velmi často podporuje různé konspirační teorie. Je jedním z těch, kdo tvrdí, že přistání Američanů na Měsíci bylo nahrané. A za teroristickým útokem na New York v roce 2001 stojí podle něho vláda Spojených států.

Apple se tak rozhodl zasáhnout a smazat pět z celkem šesti podcastů, které jsou s Jonesem spojeny. Není možné je nijak vyhledat, ani spustit. A cupertinská společnost nebyla jediná. Facebook zablokoval jeho stránku, YouTube smazal veškeré kanály s ním spojené a stejný krok provedlo Spotify a chystá se i Twitter. To však Jonese a jeho příznivce nezastavilo a jeho aplikace Infowars (související se stejnojmennou webovou stránkou, která Jonesovi patří) se dostala v žebříčku nejstahovanějších aplikací v kategorii Zprávy na čtvrté místo.

Společnost Apple se k situaci také vyjádřila. Aplikace Infowars prý zatím zůstane v App Storu dostupná: „Silně podporujeme různorodost aplikací v App Store. Dokud daná aplikace respektuje uživatele s odlišnými názory a splňuje naše pravidla. Díky nim je App Store bezpečný obchod pro všechny. Pokračujeme ve sledování aplikací, zda tyto pravidla neporušují. Pokud zjistíme, že jejich obsah se jimi neřídí a je škodlivý pro uživatele, odstraníme tyto aplikace z obchodu. I to se už se v minulosti několikrát stalo.“

Alex Jones je po celém světě znám pro své konspirační teorie.

Nicméně toto rozhodnutí je zvláštní, protože zde lidé naleznou ten stejný obsah, který byl i ve zrušených podcastech. Mnoho uživatelů v této kauze také vidí hrozbu. Apple, YouTube, Facebook a další velké firmy totiž mohou rozhodovat o tom, jaké informace a zprávy se k lidem dostanou a jaké naopak zablokují, aby o nich nikdo nevěděl. Jaký máte názor vy? Jedná se o cenzuru, ke které by se Apple neměl uchylovat, nebo je správně, že podcasty s nenávistnými projevy a podporou konspiračních teorií odstranil?

alex jones uvodni

Dnes nejčtenější

.