Zavřít reklamu

I přesto, že žijeme v České republice, eventuálně tedy na Slovensku, tak i v těchto zemích se v posledních letech setkáváme s nesnesitelnými horky. Teploty mnohdy přesahující 35 stupňů nejsou optimální pro člověka, natož potom pro kovový MacBook. Apple oficiálně udává, že MacBook pracuje dobře do té doby, dokud jeho teplota a teplota okolí nepřesáhne 50 stupňů Celsia. Vzduch sice tak velkých teplot u nás nedosahuje, každopádně pokud byste MacBook nechali ležet na slunci, určitě by se jeho teplota přehoupla daleko přes 50 stupňů.

To samozřejmě neznamená, že byste MacBook nemohli používat tehdy, kdy má více, než 50 stupňů. Přiznejme si ale, kdo by chtěl pokládat prsty a ruce na tak horké zařízení? V dnešním článku se proto podíváme na to, jak váš přenosný Mac udržet v co možná nejoptimálnější teplotě, i když jsou venku ukrutná horka.

1. Nepokládejte MacBook na postel či na jiné měkké povrchy

Vše, co je měkké, je pro Mac špatné. Určitě se vyvarujte tomu, abyste MacBook (nejen v horku) pokládali například na postel. Průduchy, díky kterým váš jablečný počítač dýchá, se ucpou a Mac tak nebude stíhat chladit. Tento problém je dle mého jeden z největších a myslím si, že mnoho lidí si jej neuvědomuje. V extrémních teplotách je nejlepší, když Mac položíte například na stůl nebo na jiný tvrdý a rovný povrch tak, aby mohl pomocí průduchů, které jsou umístěny na spodní straně, dýchat.


2. Použijte podstavec pro MacBook

Vše, co nadzvedne zadní stranu MacBooku, je dobré. Pokud chcete tedy MacBooku ulehčit život, určitě použijte podstavec určený pro notebooky. Zvýšíte tak průtok vzduchu a Mac tak bude schopný lépe chladit.


3. Použijte knížku

Pokud nemáte k dispozici podstavec a nechcete do něj investovat, můžete využít klasické knížky. Knížkou jednoduše nadzvedněte zadní stranu MacBooku tak, aby průduchy zůstaly volné. Takto alespoň trochu zvýšíte průtok vzduchu a určitě poznáte rozdíl, než kdyby byl MacBook klasicky položený na stole.


4. Položte MacBook na hranu stolu

Pokud nemáte podstavec ani knížku, můžete zkusit MacBook položit na hranu stolu tak, aby byly průduchy ve vzduchu. Takto se Macu dostane více vzduchu a bude schopný lépe chladit. Dávejte si ale pozor, aby vám MacBook při používání ze stolu nespadl.


5. Použijte ventilátor

Taktéž můžete zkusit použít klasický ventilátor, který ochlazuje vás a celou místnost. Vezměte jej a nasměrujte na MacBook. Tak alespoň trochu ulevíte jeho tělu a pomůžete lépe odvádět teplo. Rozhodně ale ventilátor nesměrujte směrem do průduchů – MacBooku sice poskytnete studený vzduch, ten ale nebude schopný odvádět ten teplý pryč.


6. Nenechávejte MacBook na slunci

Za žádných okolností nenechávejte MacBook na přímém slunci. Jelikož je MacBook vyroben z hliníku, tak můžete riskovat opravdu vysoké teploty celého zařízení. V tom nejhorším případě by se mohl MacBook i poškodit. Baterie nemají rády velké teplo a mohlo by dojít k případnému požáru, a to i v případě, že zařízení nepoužíváte. Proto bude nejlepší, když MacBook budete používat ve stínu.


7. V nouzi můžete použít i mraženou zeleninu

Ano, doopravdy to tak je – v krajích mezích můžete použít i mraženou zeleninu, abyste váš Mac nechali zchladnout. Dejte si ale pozor, aby se voda při roztápění zeleniny nedostala do útrob MacBooku. Voda a MacBook si doopravdy nerozumí.


8. Vypněte programy, které nepoužíváte

Macu taktéž prospějete tím, že si necháte zapnutou pouze jednu aplikaci, kterou momentálně používáte. Jednoduše všechny ostatní programy vypněte a snažte se MacBook co možná nejméně zatěžovat multitaskingem a zbytečnými procesy navíc. Taktéž se pokuste od Macu odpojit co nejvíce periferií – například externí monitor.


9. Zkuste vyčistit průduchy

Pokud vám ani jeden z výše uvedených případů nepomohl, tak možná máte ucpané průduchy prachem. Nejlepší možnost je zakoupit si v „kutilství“ stlačený vzduch a průduchy jím profouknout. U nových MacBooku je čištění průduchů vcelku složité – nemůžete použít například ani vatovou tyčinku, jelikož jsou průduchy úzké. V tomto případě se tedy jako nejlepší možnost jeví právě stlačený vzduch v plechovce, který stojí řádově pár stovek korun.


10. Nepoužívejte MacBook

Úplně nejlepším řešením, pokud tedy nemáte kupu práce, je, abyste MacBook vypnuli a šli třeba k vodě. MacBook nechte ležet zavřený na stole a využijte těchto horkých dnů k tomu, abyste se šli zchladit vy a neřešte, jestli je horko vašemu Macu.


BONUS pro muže

Pokud jste muž, tak zbystřete. V žádném případě byste si neměli žádný MacBook ani jiný notebook pokládat na stehna – a to ani v zimě, natož v extrémních vedrech. Váš pohlavní orgán by mohl dostat „šok“ v podobě vyšší teploty, než na kterou je zvyklý. Tím si velice jednoduše zahráváte s impotencí.

Doufám, že vám těchto několik tipů pomůže udržet váš Mac v optimální teplotě. Myslím si, že nejlepším řešením je v případě takových veder sbalit si plavky a ručník a jít se s přáteli například osvěžit někam k vodě. Samozřejmě ale dbejte hlavně na sebe a své zdraví, nikoliv na zdraví vašeho jablečného počítače. Používejte hodně opalovacího krému, pijte a užívejte si slunečných dnů.

10tipu_optimalni_teplota_mac

Dnes nejčtenější

.