Zavřít reklamu

Znova sa dostávame k téme mikrotransakcie. Slovíčko, ktoré vyvoláva v nejednom hráčovi nespútaný hnev, však hýbe svetom moderného videoherného priemyslu. Výborným príkladom je obľúbený Fortnite, ktorý profituje výhradne z tejto skutočnosti. Pod zmyslom profituje, myslíme státisíce a milióny týždenne. Väčšina hráčov sa však dokáže stotožniť s faktom, že pokiaľ mikrotransakcie výrazne neovplyvňujú gameplay a celkovú hrateľnosť hry, dajú sa v určitom zmysle ignorovať. Obzvlášť ak sa jedná o voľne dostupný Free to Play titul.

Presne túto taktiku zvolilo štúdio Epic Games, keď zahájilo mikrotransakčné ťaženie výhradne na báze kozmetických predmetov. A pozrime sa kam až to dotiahlo. Milióny ľudí si z času na čas doprajú jeden alebo dva skiny, určitú debnu s odmenami a senzácia je na svete. Čo sa však stane, ak sa toto šialenstvo rozrastie do oveľa väčšieho spektra?

Nočnou morou každého profesionálneho, ale aj občasného hráča je systém Pay to Win. Nezáleží aké má človek schopnosti, hlavne ak platí. Táto politika našťastie nefunguje v tak širokom meradle, no nájdu sa aj výnimky. Už len predstava, že hra zarába 2 milióny denne na kozmetických úpravách virtuálnej postavy je neuveriteľná. Fortnite sa stal globálnym fenoménom, ktorý dáva ľuďom presne to, čo chcú. Protislužbou sú rozprávkové tržby, ktoré môže závidieť nejedno tvorcovské štúdio.

„Ako môžeme vidieť na Fortnite, najlepšou satisfakciou a financovaním spoločnosti, môžu byť zdroje z mikrotransakcií od šťastných fanúšikov. Tomuto titulu sme venovali maximálne množstvo úsilia a pozornosti, čo sa nakoniec odráža na jeho popularite. Neustále sa ho snažíme zlepšovať, pridávať nový obsah a rozširovať tím, starajúci sa o bezchybný chod hry. Organizujeme rôzne akcie, turnaje a veľtrhy, na ktorých je možné hraním Fortnite vyhrať reálne peniaze. Naše zdroje neberieme ako zisky, ale ako príležitosť investovať do technológií, našich hier a celkového ekosystému Epic,“ opisuje tim Sweeney, hlava štúdia Epic Games .

Uvidíme ako dlho bude boom okolo hry Fortnite pokračovať. Podľa sledovaného obdobia a trendov do nadchádzajúcich mesiacov to však vyzerá, že hra sa nechystá ani v najmenšom spomaliť, o čom svedčí aj príchod na mobilné zariadenia Android. Najväčšou dojnou kravou pre Epic Games však aj naďalej ostáva iOS, preto si štúdio nemôže dovoliť prísť o túto gigantickú hernú komunitu.

Fortnite

Dnes nejčtenější

.