Zavřít reklamu

Čínská státní zpravodajská stránka naznačuje, že by se Apple mohl stát součástí vyjednávání v obchodní válce mezi Spojenými státy americkými a Čínou. O té jsme vás informovali již několikrát, kdy Donald Trump postupně zvyšoval clo na zboží dovážené z Číny. Na to čínská strana reagovala stejným způsobem. Trump nejdříve ujistil Apple, že se jeho produktů tento spor nedotkne, ale od té doby už clo zasáhlo Apple Watch. Podobnou obavu vyjádřil i bývalý nejvyšší představitel amerického ministerstva financí v Pekingu. Varoval, že iPhone by mohl být clem zasažen dokonce dvakrát, a to jak na čínské, tak americké straně.

Nynější problém spočívá především v tom, že Apple zaznamenává úspěch na čínském trhu, i když se jedná o americkou společnost. Na druhou stranu mnoho čínských firem postihly velké ztráty po uvalení cel. Čínská strana tak možná v současnosti zvažuje nějaká opatření „proti“ produktům Applu. I když nechce kalifornské společnosti uzavřít dveře na čínský trh, stále se jedná o americkou společnost. Čínská zpravodajská stránka uvádí, že jejich strana získává pouze 1,8 % ze zisku z prodeje iPhonů, a to navzdory tomu, že se toto zařízení skládá především z čínských součástek. Nicméně toto tvrzení o procentu ze zisku nepodkládá žádným důkazem.

Celé varování je zakončeno tímto: „Obchodní konflikt zahájený jednáním Trumpa nabádá Čínu, aby znovu prozkoumala obchodní podmínky mezi jimi a USA. Zdá se totiž, že americké společnosti podnikající na čínském území jsou vítězi této obchodní války. Čínský trh je obrovsky důležitý pro mnoho špičkových amerických firem, což dává Pekingu větší šance, jak vítězství v tomto sporu obrátit na svou stranu.“ A ačkoliv zde žádná „špičková americká firma“ není přímo jmenována, je zcela jisté, že se toto vyjádření týká také Applu. Ale zmínka o důležitosti čínského trhu pro Apple je naprosto správná a je tak zřejmé, že se pro jablečnou společnost nejedná o jednoduchou situaci.

Dnes nejčtenější

.