Zavřít reklamu

Facebook sa aj naďalej snaží prehlbovať vzťahy medzi svojimi používateľmi a to nie len na tradičnej báze. Pred pár mesiacmi spoločnosť oznámila, že vyvíja aplikáciu orientovanú na zoznamovanie používateľov. Ide o predimenzovanú verziu klasickej internetovej zoznamky, ktorá je momentálne testovaná v interných kruhoch firmy. Nezávislá výskumníčka aplikácií Jane Manchun Wong objavila v zdrojovom kóde Facebooku novú možnosť, ktorá odhaľuje bližšie informácie o tejto funkcii. Facebook síce potvrdil jej vývoj, no ďalej svoju iniciatívu odmietol komentovať.

Facebook chce očividne pomôcť ľuďom, ktorým sa nedarí v zoznamovaní a udržiavaní vzťahov, čomu nasvedčuje aj primárna funkcia aplikácie s výsledkom „randenia používateľov“. V oficiálnej správe spoločnosti adresovanej svojim zamestnancom sa uvádza: „Táto správa je určená pre zamestnancov americkej divízie firmy Facebook, ktorí sa rozhodli podieľať na testovaní skúšobnej verzie. Účelom tohto testovania je podrobne preskúmať potenciálne chyby v koncovom produkte, ako aj celkové užívateľské rozhranie.Funkcia nie je určená na randenie s vašimi spolupracovníkmi.“

V nasledujúcej galérii nájdete snímky, ukazujúce ako by mala „randiaca aplikácia“ fungovať. 

Facebook požiadal svojich zamestnancov o použitie falošných údajov a následné zmazanie profilov ešte pred oficiálnym spustením aplikácie. „Zapojenie sa do tohoto testovania je kompletne dobrovoľné, bez akéhokoľvek vplyvu na vašu zamestnaneckú zmluvu,“ hovorí oficiálna správa. Zamestnanci sa však musia vyvarovať problematickým témam, ktoré by mohli viesť k sexuálnemu obťažovaniu alebo obmedzovaniu osobnej slobody. Je teda viac než možné, že po implementácii tejto možnosti bude Facebook schopný blokovať účty používateľov, ktorých počínanie sa nestotožňuje s uvedenými pravidlami a používateľskými podmienkami aplikácie.

V zoznamovacom profile budete môcť vyplniť klasické informácie ako vek, pohlavie, miesto bydliska alebo vaše záujmy a preferencie. Dôležitou informáciou je, že profil vytvorený pre randenie s inými užívateľmi nebude totožný s klasickým účtom na Facebooku. Na výber bude niekoľko možností, či už v prípade verejného alebo súkromného profilu, alebo v spôsoboch kontaktovania iných používateľov.

To, že je aplikácia testovaná v internom prostredí firmy, môže evokovať jej prípadné zrušenie. Konieckoncov by to nebolo prvý krát, čo Facebook zlomil palicu nad niektorým  zo svojich pripravovaných projektov. Na druhej strane by mohla spoločnosť takmer okamžite ovládnuť trh s internetovými zoznamkami a aplikácie ako OKCupid alebo Tinder by to mali takpovediac spočítané.

Facebook

Dnes nejčtenější

.