Zavřít reklamu

iPhone X je velmi úspěšný i přes svou vysokou cenovku. I díky tomu možná v budoucnu budou podobné ceny nových telefonů zcela běžné. Po odhalení iPhonu X se mnoho lidí domnívalo, že ani Apple nedokáže přesvědčit své zákazníky, aby utratil přes 1.000$ za telefon. Navíc tu byly mnohem levnější, přesto povedené, iPhony 8 a 8 Plus. Opak byl však pravdou.

iPhone X je velmi úspěšný po celém světě. Podle Tima Cooka dokonce předčil v prodeji ostatní zařízení od Applu v každém týdnu od jeho listopadového vydání. Apple dokázal, že většina zákazníků je ochotna za telefon zaplatit více, než za výkonný notebook. Navíc se letos očekává příchod většího iPhonu X Plus, který může cenu dostat ještě výše.

Ostatní výrobci, především Samsung, Huawei a OnePlus, se chopily příležitosti a také tlačí cenu svých vlajkových lodí vzhůru. Podle LG za navyšování mohou vyšší rostoucí ceny komponent i služeb. Navíc telefony dostávají čím dál více drahých vychytávek, které samozřejmě také cenu navýší. Mezi ně můžeme zařadit například kvalitnější fotoaparáty, jako například ten u iPhonu X s 3D snímáním. Případně více čoček – takový Huawei P20 Pro má vzadu hned tři.

Souhlasíte s cenou za iPhone X, nebo vám přijde přemrštěná?

Ne vždy stojí za zdražením cena komponentů a služeb, tvrdí Ben Wood z analytické společnosti CCS Insight: „Určitě souhlasím s tím, že některé prvky nákladů souvisí z vyšší ceny komponent a výrobního procesu. Ale nikoli v takto velkém rozsahu. Dle mého názoru Apple učinil strategické rozhodnutí zvýšit cenu své vlajkové lodi.“ Souhlasí s ním i Carolina Milanesi z Creative Strategies: „Náklady na materiály pro telefony určitě rostou, ale myslím si, že je nastavena také velká marže přímo výrobcem.“ Jejich vlajkové lodi totiž prý reprezentují danou značku a jsou prémiové.

Wood dokonce očekává, že cena hlavního modelu se může vyšplhat až na 1.200$: „Pro iPhone X Plus je na trhu velké místo. Proč by jeho cena nemohla být 1.200 $? Na sociálních sítích se sice okamžitě vznese vlna kritiky, ale poté lidé stejně půjdou a koupí to.“ Důležité je, že například v Americe se drtivá většina telefonů prodává skrze dvouleté smlouvy s telefonními operátory. To by při zvýšení ceny o 200$ znamenalo pro zákazníka měsíční navýšení zhruba o 9$ než v případě iPhonu X. A to pro většinu z nich opravdu nebude hrát tak velkou roli.

iPhone X packaging FB

Dnes nejčtenější

.