Zavřít reklamu

Jsou lidé, se kterými chcete udělat rozhovor už jen kvůli pozitivní energii a náladě, která z nich doslova proudí. Když se takový člověk navíc věnuje něčemu, co je nám blízké, není nad čím váhat. Dnes se pobavíme s Michalem Šoporem, který již několik let žije v USA a natáčí pravidelná videa na svůj YouTube kanál, ve kterých nám představuje spoustu věcí ze života v Americe. Nás však nejvíc zajímá samozřejmě technika, kterou Michal používá, a také rozdíly, co se technologií týká, mezi Evropou a Amerikou. Pohodlně se usaďte a pojďte se pustit do čtení rozhovoru s člověkem, který vás možná bude inspirovat k tomu, abyste se rozhodli žít svůj sen.

Ahoj Michale, chtěl bych ti poděkovat, že sis i přes svůj nabitý program našel čas na rozhovor a poprosím tě, aby ses našim čtenářům v úvodu představil.

Ahoj, jmenuju se Michal Šopor, jsem obyčejný kluk z Karviné, který si plní své sny a momentálně žije v Los Angeles. Pravidelně natáčím videa z mého života, které sdílím na videoplatformě YouTube.

Právě to, že natáčíš, je důvod, proč s tebou děláme rozhovor. Každé tvé video obohacuješ o nějaké ty zajímavé záběry, ať už z dronu nebo akční kamery, a snažíš se do nich dávat také umělecké prvky. Jakou na to vše používáš techniku co se hardwaru týká?

Vždy se snažím, aby to pro mě bylo co nejjednodušší ono kombinovat záběry z několika kamer není úplně jednoduché. Takže primárně jako hlavní kameru používám Panasonic Lumix G7. GoPro5 a Drona DJI Spark. K zachycení náhlých situací potom svůj telefon.

Byl to tvůj set-up hned od začátku a když si začal s natáčením, řekl sis že chceš tuto kameru a tento dron, nebo ses k tomu dostal postupně a vyměnil pár věcí předtím, než ti technika takříkajíc sedla?

Zhruba po 9 měsích intenzivního natáčení jsem se rozhodl, že do natáčení investuju nějaké peníze a koupím novou techniku. Do té doby jsem natáčel na vše na GoPro4, které mi dal Ben Cristovao – protože ho už nepotřeboval. K tomu jsem si koupil mikrofon z amazonu za $7 a fungovalo to bezvadně. Tímto stylem jsem natočil 100 videi, které se divákům líbily. S nákupem nové techniky jsem nedělal drahoty, podíval jsem se, na co točí lidé, jejichž záběry se mi líbí. Porovnal jsem cenu vs. co za ni dostanu za záběry a bylo to. Od té doby jsem nic nového kupovat nemusel, stále se s kamerami učím a vždy mě s něčím překvapí.

Když jsi se inspiroval technikou, inspirují tě lidé také co se týká samotných záběrů? Čas od času ve videu říkáš, že zkusíš něco, co nevíš, jak bude ve výsledku vypadat. Je to tedy tak, že skutečně experimentuješ nebo jdeš točit a nejprve se podíváš na nějaké návody, ve kterých se dozvíš, kam dát při daném záběru kameru a jaké použít nastavení?

Vždy mám nějaký nápad, který se potom sledováním dalších videi snažím rozvinout. Jinak je to čistá experimentace, někdy si dopředu najdu hudbu a dokážu si představit přechody mezi snímky a potom to natočím tak, aby se mi to co nejlépe editovalo. Nedělám z toho ale vědu, je to přece jen obyčejné video. Nerad z toho dělám sci-fi film.

Libí se mi, jak k tomu přistupuješ, protože výsledky vypadají skutečně dobře! Co používáš za software pro editaci a ani na ten nepoužíváš žádné návody? Přece jen já když zapnu Final Cut, tak na to hledím s otevřenou pusou a moc bych toho nenastříhal.

Na editaci používám Adobe Premiere Pro. Úplně chápu takovou reakci, protože jsem na tom byl na začátku stejně. Výhodou ale je, že já si dokážu už při natáčení představit, jak má vypadat finální video. Někdy si ale pochopitelně představím něco, co nedokážu zatím udělat. V ten moment není nic lehčího než zapnout Youtube a podívat se, jak tento efekt, případně střih, někdo používá. Někdy je těžké to, co vidím v hlavě, popsat v klíčových slovech, ale tak to je. Hodně mi taky pomohla kniha od mého kamaráda Petra Špetly „Svět v hledáčku“. Ačkoliv je profesionální filmař, jeho kniha je určena pro začátečníky a vysvětlí vám vše hezky polopatě. A tak to mám rád.

Upřímně, roky čtu a poslouchám ze všech stran, jak se především v USA rovná profesionální použití produktům od Applu. Je to skutečně tak, že profesionálové používají Apple a proč zrovna ty ses vydal jinou cestou?

Já si myslím, že to je na osobní preferenci každého, kdo něco tvoří. Já se pokládám za obyčejného kluka, který ve volném čase tvoří a učí se pracovat s videem. Nejsem profesionál. Moje technika není nijak zbytečně předražená, a přesto zvládne udělat hezké záběry. Spousta lidí si myslí, že k natáčení je třeba spousty peněz, tak to ale není. V dnešní době vám stačí váš chytrý telefon. Dobré video totiž nedělá kvalitní kamera, ale příběh, který video vypráví. Takže zpátky k odpovědi… vydal jsem se jinou cestou, protože je pro mě dostačující, pro mě je rozhodující finální produkt ne značka, která mi k němu pomůže.

Rozumím ti a je to přístup, který se mi i přesto, že jsem fanoušek Applu líbí. Jak ty vlastně vnímáš Apple v USA? Je to něco, co má každý Američan a co je prostě nyní hit nebo máš pocit, že je jim to tak nějak jedno a kupují si ten telefon a počítač, co se jim prostě v daném období líbí a hodí?

USA je hrozně velká země, problémem je že my v TV vidíme pouze velká města, kde lidem hrozně záleží na tom, jak před ostatními vypadají a proto neváhají ani minutu aby si koupili výrobky, které se právě dostaly na trh, aby je právě oni ve svém okolí měli jako první. Častokrát za půjčené peníze na kreditní karty. To vše pro udělání dojmu na okolí. Apple je typický případ, lidé jsou schopni stanovat před Apple Story, aby dostali nový iPhone. Spousta lidí novy iPhone obratem dá na online prodej hned v den spuštění prodeje a vydělávají takto peníze. Potom tady ale máme rozhodně obrovskou základnu lidí, kteří preferují svojí značku v případě telefonu je to zvláště Apple vs Samsung. Většina mých kamarádů vlastní produkty od Applu, ale musím říct, že v posledních letech jsem si všimnul, že i skalní fanoušci Applu začali přecházet k Samsungu, zvláště u telefonu. Častým důvodem byla mizerná úroveň kompatibility s ostatními produkty jiných značek, proto se rozhodli Applu vzdát.

Když už jsme u té Ameriky, kdybys měl vybrat jeden produkt, který má skutečně každý a jedná se mezi mladými lidmi v USA o skutečně „must have“ věc, co by to bylo?

Pokud se budeme bavit o technice, tak určitě chytrý telefon, ale to je už standart snad všude. Jinak první věc, která mě napadla bylo Starbucks kafe po ránu … Nemyslím si, že mladí lidé v USA mají ve větší míře něco, co třeba nemají mladí lidé v Česku. Je to sice jen moje myšlenka, ale rozhodně to tak vnímám.

Je naopak nějaká internetová služba nebo aplikace, která se v Evropě až tak nepoužívá a v USA je oblíbená a nedokážeš si bez ní představit život?

Osobně znám například aplikaci Turo, kde si můžete přímo od majitele půjčit jeho auto. Toto je aplikace, kterou hodně často používáme. Potom tady máte různé seznamovací aplikace jako například Bumble. Chtěl bych i zmínit, že lidi hojně využívají Uber a jsou s ním nad míru spokojeni. V LA se Uber těší takové oblibě, že když potom vidím nějaké stížnosti na Uber v Česku a říkám o tom lidem tady, nikdo tomu nemůže uvěřit. Tady totiž lidi chápou, že doba se vyvíjí a když se něco starého nedokáže adaptovat na nové, tak to nemůže mít budoucnost. Vývoj v tomhle směru nelze zastavit.

Určitě se na ně podíváme. Tvoje doména je však především cvičení. Myslíš si, že je možné cvičit pomocí nějaké aplikace plnohodnotně a dokáže aplikace nahradit osobního trenéra? Případně jakou bys doporučil?

Pokud to člověk bere vážně tak mu hned bude jasné, že nedokáže. Každý má totiž úplně jiné problémy. Jasně, může nakoukat techniky na Youtube nebo v nějaké aplikaci ale potom neví, jak je aplikovat. Hodně často to vidím na jiu-jitsu, když někdo několik měsíců nebo i let sleduje videa o zápasení a potom poprvé přijde do gymu na trénink a dostane sadu od mnohem slabší holky, jen proto, že ona má svého instruktora, který ji naučil základní věci do detailu a tim pádem má základní desku, na které může stavět. Ty zkušenosti jiných jsou prostě nenahraditelné.

Ty jsi v USA celkem hodně cestoval a navštěvuješ nejen taková ta místa, která každý turista, ale také věci, které nejsou běžně vidět nebo nepatří mezi turistické atrakce. Kdybys měl doporučit někomu, kdo doletí do USA na 14 dní, co má navštívit, co by to bylo?

Jak jsem říkal, USA je hrozně velká zem a proto je třeba více specifikovat, co chce člověk vidět. 14 dní se dá krásně strávit na roadtripu po několika státech nebo Národních parcích, případně ve velkých městech a taky si myslím, že když si člověk hodí šipkou a do státu, kde dopadne pojede na 14 dní s tím, že projede úplně celé stát tak rozhodně litovat nebude. Všechno je tak jiné od toho, co my Evropané známe. Mě osobně se moc líbí národní parky jako Sequoia, Joshua Tree apod. Ale nepohrdnu i chvilkou strávenou ve velkých městech jako například New York nebo Chicago konkrétně NY mi opravdu učaroval.

Děkuju moc nejen za tip na cestování, ale i za celý rozhovor Michale a přeju ti ať se daří čím dál tím lépe.

Děkuji moc tobě i čtenářum za přečtení.

13411813_10206392708003397_5406425362520375158_o

10679888_10203053934656150_1805747611752798621_o

Dnes nejčtenější

.