Zavřít reklamu

Překonání magické hodnoty jeden bilion dolarů je velkou událostí pro každého člověka, který byl či je s Applem nějakým způsobem spjatý. Velká škoda je ale to, že se této chvíle nedožil sám otec jablečné společnosti, Steve Jobs. Úspěch svého dítěte tak může těšit alespoň druhého spoluzakladatele Applu, Steva Woznaiaka zvaného Woz. 

Steve se ke včerejšímu zapsání Applu do historie samozřejmě moc rád vyjádřil, protože je s ním skutečně velmi úzce provázán, ačkoliv v něm již nepracuje. A jak tedy dosažení tržní hodnoty jeden bilion dolarů hodnotí? Jak jinak, než kladně. “Jsem na něj moc pyšný,” nechal se slyšel Woz a dodal: “Apple je tak veliký, protože je zkrátka skvělý.” Je tedy jasné, že ačkoliv opustil Steve Apple již v roce 1985, kus svého srdce v něm zanechal.

Ostatně, ještě aby ne. Woz totiž samozřejmě vlastní i akcie jablečné společnosti, které mu zajišťují klidné bezstarostné stáří. V roce 1980 vlastnil Woz například 7,9 % celého Applu, což by v dnešní době znamenalo jmění ve výši 79 miliard dolarů za předpokladu, že by Woz nic neprodal. K prodeji akcií však v minulosti samozřejmě došlo, takže je současné Stevovo jmění o poznání nižší a činí zhruba 100 milionů dolarů.

Jobsův návrat jako hnací motor společnosti

Woz má moc dobře jasno i v tom, co je klíčem k obrovskému růstu hodnoty Applu. Pokud hádáte, že Steve Jobs, máte pravdu. Jobsův návrat v roce 1997 totiž v Applu opět zažehl motor, který po jeho odchodu jen nepřesvědčivě pokašlával, a svou společnost dokázal vytáhnout zpět na výsluní. Pokud by se tehdy nic podobného nestalo, byl by možná nyní Apple jen malou nezajímavou společností či dokonce minulostí.

Snad se tedy bude Applu dařit i nadále a již za pár let budeme moci slavit překonání dalšího historického milníku, který má však své kořeny v garáži otce Steva Jobse, ve které spolu Woz a Jobs vytvářeli první jablečné experimenty. 

wozniak-fb

Dnes nejčtenější

.