Zavřít reklamu

Spoločnosť Tesla má na pažbe solídne množstvo zárezov súvisiacich nie len s výrobou elektromobilov a autonónomnych vozidiel, ale hlavne na poli výroby čistej energie a alternatívnych zdrojov. Solárne panely nie sú v dnešnej dobe žiadnou novinkou, no solárna strecha od Tesly je tak trochu vymykajúcou sa témou. Jeden z vlastníkov „inteligentného solárneho zastrešenia“ sa v snahe prehovoriť ďalších ľudí k zaobstaraniu si tejto možnosti nechal vypočuť na tému výkonu, údržby a v prvom rade financií, ktorými je potrebné disponovať pri vlastnení takéhoto skvostu.

Samozrejme, že sa nejedná o lacnú záležitosť. Celá táto paráda vyšla Tria Huynha (jedného z majiteľov) na 100 000 dolárov. Táto suma odpovedá cene nového elektromobilu Tesla Model X. Na margo toho však dodáva, že v porovnaní s inými solárnymi strešnými krytinami to nie je až taký rozdiel, hlavne keď berieme do úvahy kvalitatívnu stránku. V konečnom dôsledku sa nám vráti každý jeden cent, ktorý do tohoto prvku investujeme.

Inteligentné energetické domácnosti od spoločnosti Tesla sa stávajú čoraz populárnejšími. 

Celý komplet zahŕňa vyše 90 m² strešnej krytiny a 3 batérie vo forme energetických úložísk s názvom Tesla Powerwall. Na podobnom princípe fungujú napríklad energetické domy v Austrálii, z ktorých má Musk v pláne vytvoriť najväčšiu virtuálnu elektráreň na celom svete. Tri uvádza, že systém ho vyšiel „iba“ o 30 000 dolárov viac ako v prípade bežného zastrešenia. V tomto prípade je systém umiestnený v Kalifornii, kde počas slnečných a horúcich dní vyprodukuje až 8 kW výkonu denne. Počas zamračených alebo daždivých dní sa toto číslo pohybuje okolo 3 kW. To však bohato stačí na to, aby systém zabezpečil až 80% potrebnej energie pre celú domácnosť.

Podľa majiteľových odhadov sa celkové finančné náklady pri prechode z klasickej siete na solárnu energiu znížili z 350 na 90 dolárov mesačne. A to už teda vôbec nie je malý rozdiel. Priemerná spotreba energie na mesiac zahŕňa nabíjanie dvoch elektromobilov, operáciu klasických spotrebičov ale aj klimatizácií a podobných nadštandardných záležitostí. Kupná zmluva so spoločnosťou Tesla naviac majiteľovi zabezpečuje bezplatný monitoring a prípadné opravy v prípade poškodenia.

Nasledujúce video vám povie niečo viac k téme solárnych domácností, ako aj o prvku Powerwall od spoločnosti Tesla.

Tesla

Dnes nejčtenější

.