Zavřít reklamu

Společnost Apple a irská vláda společně založily úschovný účet pro takřka 13 miliard eur za období od roku 2003-2014, které je Apple povinen zaplatit Irsku na daních, jejichž řádné platbě se Apple podle Evropské komise vyhýbal.  Už v prosinci minulého roku to přiznal irský ministr financí Paschal Donohoe.

Nyní agentura Reuters uvedla, že Apple po dvou platbách hlásí na účtu částku 4,5 miliard eur a zdá se tak, že rozhodnutí Evropské komise respektuje, ovšem údajně si chystá půdu pro odvolání a vypadá to tak, že se spor o zaplacení daní klidně ještě o pár let protáhne. Apple navíc nemá nic jisté, neboť v podobných případech jiné nadnárodní korporace s odvoláním neuspěly.

Údajné využití mezer v irských daňových zákonech společností je téma již nějaký pátek. Tahle tvrzení nedávno odmítl i sám Tim Cook. Dle jeho slov nepřišel Apple do Irska kvůli daním, nýbrž kvůli komunitě, ve které viděl budoucnost a možnost tak podpořit starý kontinent. CEO během tehdejší návštěvy také zmínil nadstandartní vztahy s tamními vývojáři aplikací, kterých je v Irsku téměř 17 000. Kromě rozhodnutí Evrospké komise o platbě 13 miliard eur jistě dělá Timu Cookovi vrásky na tváři i nedávno zrušený projekt datového centra v irském městečku Athenry, do kterého byla společnost ochotna investovat miliardu dolarů.

Tim Cook bad FB

Dnes nejčtenější

.