Zavřít reklamu

Vývoj nových technologií a zařízení je jistě velmi důležitou částí každé technologické firmy, Apple nevyjímaje. Ten v noci zveřejnil své finanční výsledky za uplynulé čtvrtletí. Tržby se opět zvýšily, iPhony se prodávají skvěle a ostatní produkty i služby jsou na tom také velmi podobně. Ale za co Apply ty miliardy dolarů utrácí? Jednou z položek jsou výdaje na výzkum a vývoj nových produktů a technologií.

A i zde čísla rostou. Výdaje se totiž v posledním čtvrtletí zvýšili o stovky milionů dolarů, tedy více, než kdy jindy. Konkrétně jde o náklady ve výši 3.7 miliardy dolarů, což je o 760 milionů více, než vloni. Je zajímavé, že se jedná o tolik větší podíl, než dříve. Standardně Apple přiděloval na výzkum 4 – 5 procent z čistého zisku společnosti, nyní je to 7 procent. A my se zřejmě nikdy nedozvíme, na co přesně jsou tyto peníze určeny. Některé projekty jsou totiž velmi utajované a je možné, že světlo světa nikdy nespatří.

Při porovnání s konkurencí zjistíme, že například Google za uplynulé čtvrtletí utratil za vývoj a výzkum 5.1 miliardy dolarů, Microsoft 3.9 miliardy. Apple tedy má, i přes velký nárůst, stále nižší náklady v tomto odvětví, než jeho největší konkurenti.

Dočkáme se někdy od Applu jejich vlastního vozidla iCar?

Je jisté, že určitý podíl z těchto nákladů je vynaložen na nové iPhony, které se očekávají už letos na podzim. Stejně tak spekulace naznačují vývoj několika nových modelů iPadů a Apple Watch Series 4. Možná se konečně dočkáme také nabíjecí podložky AirPower, která je oznámena už opravdu dlouho a stále není k dispozici pro zákazníky. Určitě několik milionů dolarů stál také vývoj nového obalu pro AirPods, který budeme moci nabíjet právě skrze AirPower.

Tyto náklady je celkem lehké uhádnout, protože se všeobecně očekává příchod všech zmíněných produktů. Dále už se jedná o čiré spekulace. Mluvit můžeme například o „iCar“, tedy samořiditelném vozidle, jehož vývoj musí stát obrovské množství peněz. Vzhledem k nedávným zprávám o angažování vývojáře aplikací ve virtuální realitě se jeví jako čím dál více pravděpodobné, že Apple pracuje na vlastním VR headsetu či chytrých brýlích iGlass.

Ať už jsou ony miliardy dolarů vynakládány na výzkum a vývoj čehokoliv, jedná se skutečně o obrovské množství peněz, které všechny velké společnosti na tento segment vynakládají. Tak snad za to budoucí produkty budou opravdu stát.

apple icar uvodni

Dnes nejčtenější

.