Zavřít reklamu

Nebudu vám lhát. Když se začaly v našich končinách šířit zvěsti o tom, že k nám konečně zavítá Apple Pay, měl jsem ohromnou radost. Placení hotovostí mě totiž v poslední době čím dál víc štvalo a přestože platební karta tento problém z velké části vyřeší, pravé ořechové to rozhodně pořád není. Čas od času si totiž prostě chcete vyrazit ven jen s telefonem v kapse, popřípadě hodinkami na ruce, a kapsy si nepěchovat mincemi, papírovými bankovkami či kartou. Přesně v těchto případech bych si já osobně Apple Pay zamiloval. Ze srdce totiž nesnáším, když chci zrovna teď v létě vyběhnout s přáteli jen tak na jedno, ale musím si s sebou vzít alespoň kartu, abych je měl jak zaplatit. Protože ale nejsem příznivcem krytů s kapsičkou na karty či si na telefon nebo kryt nechci lepit platební samolepku, strkám ji zpravidla do kapsy, kterou následně celý večer kontroluji, jestli mi z ní náhodou karta nevypadla.

Možná se ptáte, proč jsem se na úvod tak rozvášnil. I na to se vám pokusím v pár řádcích odpovědět. Rozvášnil jsem se totiž především proto, že mi včera večer vyhasla naděje na to, že se této služby v brzké době dočkáme. Jak už jsem totiž psal výše, o příchodu Apple Pay do Česka se šuškalo v souvislosti s letními měsíci, nejvíce pak se srpnem. A kdy jindy tuto událost ohlásit, než na čtvrtletním oznámení finančních výsledku, že? 

Celý včerejšek jsem si promítal v hlavě, jaký titulek nasadím ke článku o příchodu Apple Pay do Česka, protože jsem zkrátka věřil, že se na nás konečně pousměje štěstí. Večer jsem pak po dopsání článku o číslech, na která se Apple v minulém čtvrtletí dočkal, mžoural do monitoru na živý přepis hovoru Tima Cooka s investory a stále tak nějak doufal, že si za chvíli přečtu Apple Pay a o pár slov dále i Czech republic. Fráze “Apple Pay” jsem se v živém přepisu skutečně dočkal, slovo “Germany” se mi však už tak moc nelíbilo. Ne snad, že bych to našim sousedům nepřál, ale zkrátka proto, že jsem chtěl, aby ta země, která se zařadí mezi další zhruba dvacítku zemí podporujících Apple Pay, byla právě ta naše. Nicméně jsem ještě nevěšel hlavu a přepis ještě dalších pár minut sledoval, než jsem si přiznal, že k tématu Apple Pay už se Cook nevrátí. 

Jasně, všem se zkrátka nikdy nezavděčíte, tím spíš s takovýmito službami. Na druhou stranu si ale nemyslím, že jsme až tak malý rybníček, aby nás Apple takovýmto způsobem přehlížel. Pochopím absenci česky mluvící Siri, pochopím i absenci HomePodu či Apple Storu, protože naši reselleři jsou na velmi dobré úrovni, ale absence Apple Pay mi zkrátka do hlavy příliš nejde. Podíváte-li se totiž na různé žebříčky bezkontaktních plateb, zjistíte, že jsme skutečnými přeborníky. Na začátku roku například portál iDnes informoval o tom, že jsme v bezkontaktních platbách na úplné špici světa a před námi je už jen Austrálie. V Evropě pak samozřejmě konkurenci vůbec nemáme. Bezkontaktně platí zkrátka všichni. Mladí i staří, chudší i bohatí. Ostatně, odpovězte si sami, jak často upřednostňujete platbu kartou před platbou hotovostí, či jaký máte pocit z restaurace nebo obchodu, ve kterém karty neberou. Vsadím se, že se vám v hlavě honí něco typu “to snad nemyslí vážně, jsou tu sto let za opicemi”. Ani to ale evidentně Applu nestačí. 

Apple v tom není sám

Samozřejmě by byla chyba házet všechnu vinu jen na Apple. Je totiž jasné, že za svou službu si chce nechat zaplatit a tím plátcem mají být banky, které se do Apple Pay zapojí. V tom má možná Apple Pay oproti konkurenci nevýhodu. Na druhou stranu je ale poplatek jakousi daní za soukromí, které Apple drží i u své platební služby pod pokličkou, což je právě největší rozdíl mezi ním a konkurencí. Ta si totiž vybírá poplatky zcela jiným způsobem – vašimi údaji o platbách atd. I tato mince má ale druhou stranu. Co když se na to totiž podíváme tak, že poplatky za využití služby sice banky platit budou, ale díky tomu, že jimi proteče daleko větší tok peněz, jelikož budou mít lidé své iPhony či Apple Watch stále u sebe a tím pádem jimi budou moci platit, na tom budou ve výsledku velmi dobře a poplatky de facto neucítí?

Asi nemá příliš cenu bádat po tom, na čí straně je větší vina a kdo o spuštění služby usiluje na bankovním trhu nejvíce. Banky jsme totiž již několikrát kontaktovali a odpověď všech vyjádřených by se dala shrnout do jednoho slova – čekejte. A to my budeme. Ale jak dlouho? Těžko říct. Kdybyste se však zeptali mě, jak se mě ptají i mí přátelé na věci ohledně Applu, pokrčil bych rameny, sklopil bych oči a mlčel. Brzkému příchodu totiž již příliš nevěřím. Jasně, můžeme se jeho spuštění dočkat již za měsíc či dva. Nebude to už trochu pozdě? Respektive, platit tím samozřejmě budeme, jen mnozí z nás možná s určitou pachutí a myšlenkou “Proč jsme na něco tak jednoduchého čekali takovou dobu?” Snad se tedy již brzy vše v dobré obrátí a my se konečně dočkáme. Pokud tomu totiž tak nebude, slova Applu o dostupnosti jeho produktů a služeb pro celý svět, se alespoň v mých očích stanou zcela bezpředmětnými. Nekoupím si tu od něj totiž ani HomePod, nepopovídám si ani s česky mluvící Siri a dokonce si v obchodě nezaplatím ani “hloupým” Apple Pay, jehož napodobeninou kolegové s Androidími telefony již vesele platí. 

Apple Pay Czech FB

Dnes nejčtenější

.