Zavřít reklamu

Pro Apple jsou iPhony nejdůležitějším produktem, protože mu generují nejvyšší tržby z celého jeho portfólia. Avšak ani rekordní prodeje ve výši 41,3 milionů kusů za uplynulé čtvrtletí nestačí na to, aby se Apple udržel na druhém místě v prodejích smartphonů.

Analytická společnost IDC totiž zveřejnila zprávu o aktuálním stavu celosvětového trhu se smartphony. Za uplynulé čtvrtletí se podle IDC podařilo všem výrobcům telefonů prodat neskutečných 342 milionů kusů. Nicméně je to o 1.8 procenta méně, než za stejné období loňského roku. Dokonce jde už o třetí čtvrtletí po sobě, kdy dochází k poklesu. V celé historii je to teprve čtvrté čtvrtletí, ve kterém trh neroste. 

prodeje 2q18 1

Velký úspěch zaznamenal Huawei, který se svými 54,2 miliony prodaných kusů předstihl právě Apple a dostal se tak na druhé místo. Tento počet znamená, že Huawei si ukousl 15,8 procent z celosvětových prodejů, což je oproti loňským 11 procentům velký nárůst. Pro Apple se jedná od roku 2010 o první čtvrtletí, ve kterém se neumístil na prvním či druhém místě v prodejích. Avšak po představení letošních modelů se očekává jeho návrat minimálně na druhé místo. Pro úplnost se sluší dodat, že první místo obsadil samozřejmě Samsung s obrovským náskokem. Prodal celkem 71.5 milionu kusů smartphonů, což představuje podíl z celosvětových prodejů 20.9 %. Za Applem skončila společnost Xiaomi a u nás téměř neznámá firma OPPO.

prodeje 2q18 2

Huawei si je svého nárůstu vědom, protože už před nedávnem zástupci společnosti tvrdili, že v celkových prodejích smartphonů předstihnou v roce 2019 Apple. Je dost pravděpodobné, že k tomu dojde, protože už v roce 2017 prodal Huawei 153 milionů kusů a Apple 215 milionů. Rozdíl sice velký, ale vzhledem k výsledkům uplynulého čtvrtletí se možná tato předpověď příští rok opravdu naplní.

Apple nezachránil ani jeho iPhone X:

PanzerGlass-iPhone-X-FB

Dnes nejčtenější

.