Zavřít reklamu

Apple možná čeká nepříjemné placení daní. V Cupertinu, kde má firma svůj kampus Apple Park, je v jednání návrh, díky kterému by velké firmy platily vysoké daně. Ukazatelem by byl počet zaměstnanců a ten by Apple samozřejmě překročil. Radě v Cupertinu tak Apple zaslal dopis se svým nesouhlasem. Připomíná v něm také své velké investice do místní ekonomiky či snahu o zredukovaní dopravních problému.

V dopise Kristina Raspe (viceprezidentka Applu pro oblast správy nemovitostí a majetku) poukazuje na různé věci, které Apple udělal po celém Cupertinu, zmiňuje například zlepšení stavu chodníků a přechodů. Slibuje i budoucí spolupráci na zlepšení dopravní situace. Tvrdí také, že Apple přispěl více než 70 miliony dolarů do „veřejných výhod“ dokončením Apple Parku, navíc prý mohli postavit tento kampus kdekoliv jinde, ale chtěli zůstat v Cupertinu.

Právě díky Apple Parku se budou vysoké daně týkat i Applu:

Ohledně dopravy také uvedla, že velké množství zaměstnanců využívá jiný druh dopravy než auta, aby také přispěli ke zlepšení situace v celém Cupertinu. Mělo by se jednat až o čtvrtinu ze všech 12.000 zaměstnanců. Podle Raspe je k prosperitě společnosti Cupertina i Applu zapotřebí krátkodobé i dlouhodobé partnerství

Nicméně tato snaha Applu bude možná zbytečná, protože podle člena místní rady Barryho Changa se sice jedná o dobrý krok a je rád, že je Apple ochoten spolupracovat, v dopise ale nenabízí žádné specifické řešení. Hlasovat se o novém daňovém závazku bude už dnes a pokud projde, mohl by přinést až 10 milionu dolarů. Rozhořčení Applu je zde zcela na místě, právě díky tomu, že v Cupertinu vytvořil opravdu mnoho nových pracovních míst. Navíc místní ekonomice přilepšil o pěkných pár milionů dolarů, a tak není divu, že nechce platit ještě daně navíc.

apple park kveten

Dnes nejčtenější

.