Zavřít reklamu

Prezident Spojených států amerických Donald Trump je v poslední době s Applem spojován celkem často. Především kvůli obchodní válce USA s Čínou, která se velkou měrou týká právě i společnosti Apple. Nyní ve svém projevu o ekonomickém růstu prohlásil, že díky Applu vzniknou v USA nová pracovní místa, protože zde společnost stále buduje nové výrobní haly a jiné budovy.

Konkrétně řekl, že samotný Apple přináší ekonomice 230 miliard dolarů a buduje nové stavby, včetně Apple Parku. Zdůraznil, že společnost utrácí své peníze velmi chytře, navíc je utrácí v jejich zemi a ne jinde v zahraničí. Apple kromě dokončení svého kampusu Apple Park hledá momentálně místo pro výstavbu dalšího. Avšak chybně Trump ve svém prohlášení tvrdil, že Apple buduje „nové výrobní haly“. Ty totiž nepatří Applu, ale staví je společnost Foxconn. Ta sice s Applem úzce spolupracuje, ale „zásluha“ za jejich výstavbu by neměla být připisována Applu. Obrovská továrna, která bude stát ve Wisconsinu, bude třikrát větší než Pentagon a zaměstná až 13.000 lidí.

Výstavbou Apple Parku vzniklo mnoho nových pracovních míst.

Už dříve Trump prohlásil, že Apple staví tři velké výrobní závody ve Spojených státech. Cook se poté vyhnul otázce právě na výstavbu těchto továren, místo toho zmínil současný závazek společnost k vytváření nových pracovních míst v USA. Ještě o něco dříve tento rok učinil Apple prohlášení, ve kterém uvedl, že se zavázal přispět americké ekonomice v příštích pěti letech 350 miliardami dolarů. Mimo jiné právě vytvořením nových pracovních míst. Tato částka je navíc oddělena od daní a prodejů Applu v USA. Zahrnuje tedy nové investice a také útratu Applu u amerických dodavatelů a firem, což je odhadováno na 55 miliard dolarů pro tento rok.

V tuto chvíli Apple zaměstnává v USA přes 84 tisíc lidí a předpokládá, že vytvoří dalších 20 tisíc pracovních míst do roku 2023. V loňském roce jsme se také dočkali prohlášení, že by se mohlo do USA dostat i většina z 252 miliard dolarů, které jsou v tuto chvíli „uschovány“ v zahraničí.

Dnes nejčtenější

.