Zavřít reklamu

Hudba je neodmyslitelnou součástí našich životů již po staletí, pro někoho z nás je to jen doplněk, který poslouchá v rádiu v autě nebo při práci, pro jiné je to zase něco, bez čeho si nedokáží představit život. Stejně tak jako vnímáme hudbu různě důležitě, je pro nás různě důležitá také kvalita její reprodukce. Do jisté míry to souvisí s hudebním sluchem, ovšem stejně jako je pro někoho důležité mít kvalitní boty, je pro někoho jiného zase důležité poslouchat hudbu v co nejvyšší možné kvalitě, jakou si jen dokážete představit. Když investujete desítky tisíc korun do sluchátek, pak chcete mít i na cestách co nejkvalitnější zdroj hudby, který vám v těch sluchátkách bude hrát. Já jsem dostal možnost si podobný zážitek vyzkoušet pomocí přenosného high-audio přehrávače Onkyo DP-X1 a rád bych se s vámi podělil o zážitky nejen z poslechu.

IMG_1571

Samotný přehrávač svým tvarem nejvíce připomíná smartphone 4,7″ displejem, který ze tří stran obklopuje kovové šasi. Displej nabízí rozlišení 1280×720 pixelů s vysokým jasem a kvalitní čitelností i na světle. Samotné tělo přístroje má poměrně ostré hrany, které díky kovu následně vypadají designově pěkně, ovšem co se pohodlí týká při držení v ruce, s tím už to tak vstřícné jako s designem není. Přehrávač však není mobil a tak na něm budete v podstatě jen měnit skladby a nebudete jej pravděpodobně držet hodiny v ruce. Tělo obsahuje několik ovládacích prvků. Na jedné straně je to čtveřice tlačítek, na straně druhé kolečko na ovládání hlasitosti. Displej je samozřejmě plně dotykový a přístroj lze ovládat také přes něj. Na těle dále najdete dva výstupy, jeden 3,5mm a druhý balanced. Také zde najdete dva sloty na micro-sd karty a micro-usb pro dobíjení a připojení přehrávače. Zařízení vydrží v provozu až 16 hodin na jedno nabití. Telo které je celé černé v kombinaci s použitými materiály vypadá skutečně luxusně a přehrávač je na první pohled velmi poutavý.

Co mě upřímně u přehrávače za dvě desítky tisíc zaráží je fakt, že v balení kromě nabíjecího kabelu nenajdete zkrátka vůbec nic. Čekal bych minimálně kožené pouzdro nebo něco podobného k ochraně takto drahého produktu, ovšem tentokrát nás výrobce nechá se postarat o přehrávač pomocí našeho řešení. Je škoda že je balení skutečně poměrně skoupé na jakýkoli další obsah. Co se připojení k počítači týká, měl jsem možnost testovat samozřejmě jen na Macu, kde se přehrávač bohužel nepřipojí jako externí disk, ale abyste jej v počítači viděli, musíte si stáhnout speciální aplikaci X Dap Link od společnosti Onkyo, ve které vidíte samotný přehrávač a jeho paměť rozdělenou na tři části. V přehrávači máte totiž kromě interní paměti také dva sloty na SD karty o velikosti až 200GB/slot, celkově tak můžete mít v přehrávači až 420GB hudby, což je již hodně i v případě, kdy používáte FLAC a podobné formáty. Pomocí aplikace X Dap Link skutečně jen přesouváte hudbu z vašeho Macu přímo do zařízení, a to dokonce i s možností volit konkrétní karty nebo interní paměť. Vše je ovšem upřímně řečeno jak z minulého století, a i když aplikace svůj účel plní, po stránce uživatelského prostředí bych ji raději ani nehodnotil.

Operační systém který Onkyo pro svůj přehrávač používá je Android, jenž je nainstalován jako plnohodnotný systém a můžete na něm dělat vše co na běžných Android telefonech s výjimkou telefonní části. Připojit se k okolí pak můžete pomocí Wi-Fi nebo Bluetooth a pak už vám nic nebrání v stahování aplikací z Google Play. Mezi exkluzivní předinstalované aplikace patří Hi Player pro přehrávání hudby a také Tidal. Samotná aplikace hudebního přehrávače je velmi přehledná, kvalitně zpracovaná a umožňuje vám hudbu přehrávat jednoduše s tím, že není problém přeskakovat na oblíbené stopy, podívat se v reálném čase na ekvalizér nebo například zjistit v jaké kvalitě se konkrétní skladba nachází. Najdete zde zkrátka všechno, co od Hi-res hudebního přehrávače po stránce software očekáváte a k tomu ještě plnohodnotný Android systém včetně přístupu do Google Play. Softwaru není co vytknout a samotná aplikace je zkrátka na špičkové úrovni, na to že běží na Androidu můžeme pro tentokrát zapomenout.

Člověk by si řekl, že u recenze hudebního přehrávače bude právě zvuku věnovat největší část samotného textu. V tomto případě bych si však mohl v podstatě vystačit s jedinou větou, která by zněla ve smyslu toho, že zkrátka není co hodnotit, protože DP-X1 je závislý jen na tom, jak kvalitní sluchátka použijete a v jaké kvalitě skladbu přehráváte. Ono upřímně tato hračka není pro lidi jako jsem já, není pro lidi, kteří poslouchají hudbu nahranou v běžných studiích, ale je pro lidi kteří dokáží rozlišit zda poslouchají master Madonnina alba pro Japonsko nebo pro Evropu.

IMG_1586

Je pro lidi kteří dokáží rozeznat jednotlivé tóny i v těch nejnáročnějších skladbách a dokáží si sehnat studiové nahrávky v nejvyšší možné kvalitě z těch nejlepších studií světa. Je pro lidi, kteří si nekupují CD ale SACD nebo DVD Audio. Zkrátka to co máte nahrané, si na Onkyo přehrávači pustíte přesně tak, jak to máte nahrané, bez jakéhokoli zkreslení. Co se hudebních a video formátů jenž dokáže přehrávač přehrát týká, máte k dispozici: H.263, H.264, AVC, H.265 HEVC, MPEG-4 SP, VP8, VP9, dále pak audio formáty DSD (DSF, DSDIFF), FLAC, ALAC, WAV, AIFF, Ogg-Vorbis, MP3, AAC, MQA, duální DAC ESS Sabre ES9018K2M a Sabre 9601K Amps.

I když jak jsem uvedl nejsem zrovna cílovka tohoto produktu, to co jsem si měl možnost poslechnout na vlastní uši bylo neskutečné. Skladby, které notoricky znáte se vám mění před „ušima“ a slyšíte v nich detaily, které jste doposud na běžném iPhonu nebo iPodu nikdy nevnímali. Stačí mít kvalitní sluchátka a můžete si užít jedinečný hudební zážitek, a to nejen v pohodlí svého domova, ale i na cestách. Zvuk je skutečně neuvěřitelně kvalitní a jak jsme uvedl výše, záleží jen na tom, čím dokážete přehrávač nakrmit a do jakých sluchátek z něj pustíte zvuk. Pokud splníte alespoň základní nároky na kvalitu reprodukce a pustíte nějaký ten FLAC na kvalitních sluchátkách, uslyšíte doslova zázraky. Pokud jste milovali hudbu a nikdy jste nezkusili Hi-res audio, pak věřte, že jste milovali něco, co jste nikdy neslyšeli naplno. Vaše oblíbené skladby se vám doslova změní před ušima a budete si je chtít vychutnávat znovu a znovu.

IMG_1585

Ve výsledku je tak nejdůležitější při rozhodování o koupi to co jsem zmínil již v samotném úvodu článku. Cena, za kterou lze DP-X1 pořídit odpovídá ceně těch nejlepších a nejdražších mobilních telefonů na trhu, ovšem věřím, že vzhledem k tomu, že kvalitu zvuku z DP-X1 ocení pouze člověk co již investoval minimálně 5 tisíc korun do sluchátek, nebude až tak závažnou překážkou pro někoho, kdo nad podobným zařízením uvažuje. Důležité je si uvědomit, že v době mobilních telefonů budete muset zkrátka nosit ještě jedno další zařízení, které je ještě o něco těžší a větší než průměrný telefon, a navíc díky svému designu není zrovna nejpohodlnější. Záleží tedy skutečně na tom, co pro vás hudba znamená a pokud pro vás znamená skutečně hodně, musíte navíc patřit mezi lidi co cestují letadlem, vlakem nebo autobusem, a to řadu a řadu hodin, abyste si koupi skutečně odůvodnili. Mě osobně se Onkyo DP-X1 skutečně líbí, ale sám vím, že rozhodně nepatřím mezi jeho cílovku, možná však zrovna vy ano a pak se na něj můžete podívat přímo na cptpraha.cz

Onkyo DP-X1
Onkyo DP-X1

Dnes nejčtenější

.