Zavřít reklamu

Fotoaparáty iPhonů jsou označovány za jedny z nejlepších na světě. Asi se tak nebudete divit, že fotografie, které jsou jimi pořízeny, mají i vlastní soutěže, které jsou celosvětově velmi populární a úspěch v nich se rovná velké prestiži. Asi nejvýznamnější soutěží fotografií z iPhonů, iPadů či iPodů touch je iPhone Photography Awards, do které se každoročně přihlašuje obrovské množství velmi kvalitních fotografů z celého světa. A právě letošní ročník byl pro české barvy velmi úspěšný. Skvělého ocenění na něm totiž dosáhl parádními fotografiemi i amatérský fotograf Kamil Žemlička. Toho jsme se tak rozhodli vyzpovídat a jeho myšlenky a postřehy vám naservírovat v exkluzivním rozhovoru. Pohodlně se tedy usaďte, právě začínáme.

Náš rozhovor bychom měli rozhodně zahájit vaším představením. Mohl byste nám o sobě tedy něco prozradit?

Jmenuji se Kamil Žemlička, je mi 29 let, pocházím z Mělníka a vystudoval jsem školu se zaměřením na IT. Pracuji jako technolog ve firmě ČEZ a od října nastupuji na dálkové studium vysoké školy, obor letecká doprava na ČVUT. Jsem rok šťastně ženatý a mám devítiměsíčního syna Olivera. Mezi moje hobby patří fotografování, létání dronem a fitness. 

zemlicka 1

Přestože řadíte fotografování “jen” mezi své hobby a nikoliv jakožto životní profesi, dosáhl jste před pár dny nebývalého úspěchu ve velmi prestižní soutěži iPhone Photography Awards. Mohl byste nám o něm povědět více?

Několik let po sobě jsem sledoval průběh této soutěže a až tento rok jsem se odhodlal zaslat do ní několik svých fotografií. Pro někoho, jako jsem já – čili pro člověka fotícího pro radost – je velký úspěch, že z toho obrovského množství porota udělila čestné uznání (tohoto úspěchu se vždy dočká jen několik málo fotek v daných kategoriích – pozn. red.) právě mě a dokonce 3 mé fotografie zveřejnila. Myslím, že mi to ještě stále zcela nedochází.

Takže jste se de facto rozhodl jen tak zkusit štěstí pár náhodnými fotkami a ono to klaplo? Nebo jste právě zaslané fotky fotil s myšlenkou “Tak přesně taková fotka by mohla v iPPA uspět”? 

Obě panoramata (prohlédnout si je můžete v galerii nad touto otázkou – pozn. red.) jsem fotil v Chicagu rok před soutěží a vůbec by mě v tu chvíli nenapadlo, že je někdy budu na soutěž posílat. V den, kdy jsem se rozhodl soutěže zúčastnit, byly tyto dvě fotky jasnou volbou. K Chicagu mám výjimečný vztah. U fotky na téma příroda jsem si naopak řekl, že přesně taková by mohla na iPPA uspět a ona skutečně uspěla. 

Tak to klobouk dolů a ještě jednou obrovská gratulace od celé naší redakce. Přesto mi to ale nedá se nezeptat na to, v čem jsou podle vás vítězné fotky (prohlédnout si je můžete opět v galerii nad touto otázkou – pozn. red.) z kategorií, do kterých jste se zapojil, lepší než ty vaše? Dá se to vůbec takto posoudit a jednoduše říci, nebo je to zkrátka jen o osobních preferencích poroty?

Toto je vážně o tom, co se porotě zalíbí víc. Vítězné fotografie jsou ale myslím na svém místě právem. Jinak děkuji za gratulaci.

Není zač. Mohl byste nám ještě popsat, jak vlastně celkově soutěž probíhá? Jaká kritéria musíte například splnit pro přihlášení, jestli je soutěž vícekolová a fotky se postupně prosívají až do těch nejlepších či podobné věci?

Do soutěže se musíte nejprve zaregistrovat. Ihned po registraci je možné vkládat libovolný počet fotografií. Za každou vloženou fotku platíte poplatek ve výši necelých čtyř dolarů. Čím více fotek však do soutěže vložíte, tím je poplatek nižší. Už při vkládání musíte mít jasno, do které z osmnácti kategorií obrázek směřuje. Je možné ještě doplnit poznámku, která fotku vystihuje, dále pak místo a typ Apple zařízení, na které byla fotka pořízena. Poté už jen vyplníte údaje pro zaplacení a odesíláte ke schvalovacímu procesu. Pak už jen čekáte na potvrzovací email, ze kterého zjistíte, zda váš snímek do soutěže zařadili či nikoliv. 

Porota vybírá ze všech fotek jen v jednom kole, kvůli čemuž trvá soutěž zhruba osm až devět měsíců. V každé kategorii vybere porota trojici nejlepších fotografií a rozdá i několik čestných uznání za povedené fotografie, kterého jsem se dočkal i já. V rámci celé soutěže pak porota vybírá ještě fotografa roku. 

Zapojit se tedy může prakticky každý – od profesionálů po amatéry. Stačí jen mít po ruce iPhone. Je to tak? 

Ano, případně iPad nebo iPod touch. 

O soutěži jsme se od vás již dozvěděli prakticky vše. Na závěr tohoto tématu si neodpustím otázku, zda pro vás znamená úspěch v soutěži jakýsi splněný sen a popřípadě i motivaci do dalších let?

Ano, to rozhodně. To, že jsem dosáhl na čestné uznání, pro mě určitě jedním ze splněných snů je. Stejně tak je to pro mě i obrovská motivace dotáhnout to v budoucnu na příčky vítězů. Příští rok se chystáme opět do Chicaga za naším kamarádem Radimem Svobodou, který je již několik let mou velkou inspirací, takže doufám, že další parádní fotky nafotím právě tam. Chicago je totiž velmi fotogenické město a těším se, jaké výhledy mi nabídne tentokrát. 

Tak snad se poštěstí i příští rok. Přejdeme teď již na otázky trochu více “na tělo”. Jaké produkty od Applu doma máte a jaké všechny využíváte pro fotografování?

Začínal jsem s iPhonem 5. Poté jsem pokračoval na 5s, se kterým jsem zachytil oceněné snímky v kategorii panorama. Dále jsem vlastnil iPhone 6s, se kterým jsem zas vyfotil oceněnou fotku v kategorii příroda. Před půl rokem jsem pak přešel na iPhone 8 Plus. Dále vlastním ještě MacBook, Apple Watch, iPod a iPod shuffle. Pro fotografování teď využívám iPhone 8 Plus, na kterém všechny fotografie i upravuji.

30

iPhone 8 Plus je pro vás tedy momentálně tím nejlepším, na co lze fotit. Když se ohlédnete do minulosti, jak vlastně celkový posun fotoaparátů hodnotíte? Udělal podle vás Apple v této oblasti velký pokrok, nebo mohl být posun fotoaparátů od iPhonu 5 až po nynější iPhone 8 Plus ještě výraznější?

Z mého pohledu je pokrok ve fotoaparátech obrovský. Celková kvalita fotografií šla výrazně nahoru a to samé platí i u videa. Vyzdvihnout musím i rychlost fotoaparátu, možnost režimů jako například slow motion či portrét, u kterého jsem si zamiloval především černobílý jevištní reflektor. Mám ale rád i aplikace, kde si můžu vše nastavit manuálně a s každou fotografií si tak detailně vyhrát. 

Na druhou stranu, i při focení přes nativní aplikaci Fotoaparát se dají pořídit skvělé záběry. Síla iPhonu by se tak dala hledat i v tom, že na něj může pořídit skvělé fotografie i člověk téměř bez zkušeností. Je to tak?

Ano, skvělé snímky se určitě dají pořídit i přes klasickou aplikaci. Ani zkušenosti nejsou mnohdy příliš potřeba. Občas si stačí například přečíst jen nějaký ten článek s tipy a triky, který lze nalézt na vašem webu.

A co vy? Nemáte nějaké speciální tipy na focení, které byste našim čtenářům prozradil? Například něco, k čemu jste dospěl po nějakém čase focení na iPhone sám a teď to rád praktikujete?

Mnohdy vidím to, co jiní ne. Často slýchávám větu: “Co zrovna tam můžeš jít fotit?”. Moje rada tedy zní: hledejte výjimečnosti i tam, kde je ostatní nehledají. Od focení západu či východu slunce, přes světové události až po focení abstrakcí. Všechno na světě je dle mého názoru fotogenické, jen je potřeba se na to podívat “jinak”. 

Další várka Kamilových výtvorů: 

Díky. Věřím, že přesně takováto rada může některé naše čtenáře skutečně posunout v jejich fotografickém umu dál. Stejně tak by mnohé určitě zajímalo, v jaké aplikaci fotografie upravujete. Přeci jen, vhodně zvolená úprava může úroveň fotky značně pozvednout.

Na focení používám aplikaci ProCam, kde lze nastavit manuálně úplně vše včetně módu na dlouhou expozici. Dále používám například Musemage, Camera+, Camera RX. Na úpravu fotek používám snapseed, polarr, PS Express, Lightroom CC. Pro zábavu pak také někdy aplikace RollWorld, Tiny plantes. Vše tedy bez problému zvládám na iPhonu.

Když už jsme u tématu úprava fotek, jak vlastně úpravy vnímáte? Snažíte se fotky upravovat co možná nejméně, nebo se nebojíte i výraznějších zásahů?

Pokud mohu uvést příklad, u fotek typu západ či východ slunce se snažím upravovat co možná nejméně, stejně tak u portrétů. Při úpravě fotek krajiny se ale naopak výraznějších zásahů nebojím. Zde mám rád například HDR.

Co vlastně fotíte nejraději? Popřípadě, v čem jste podle vás nejlepší a co je naopak potřeba ještě dopilovat? 

Nejraději fotím krajinu a budovy. V čem jsem nejlepší? Myslím, že ve focení našeho malého synka. Tolik fotek totiž nemá asi nikdo na světě. Zapracovat bych ale obecně měl hlavně na focení lidí. 

27

Když už jste se zmínil o focení krajiny a budov, určitě k tomu využíváte i svůj dron, o kterém jste se na začátku rozhovoru zmínil. Mohl byste nám práci s ním trochu přiblížit?

Dron využívám hlavně na natáčení krajiny. Mám rád létání těsně nad hladinou vody, v poli nad obilím či slunečnicemi. Líbí se mi záběry, když letím dronem nad zemí a náhle prudce vystoupám vzhůru a před kamerou se otevře výhled do širokého okolí. Takováto videa si můžete prohlédnout třeba na mém Instagramu.

Jaký dron přesně používáte? Máte jej propojený s iPhonem, abyste viděl, co natáčíte, nebo létáte “na ostro”? 

Učím se prozatím s DJI Spark, který mám propojený s iPhonem a sleduji, co se právě před kamerou odehrává. Každý let se zaznamenává na SD kartu v dronu. DJI má navíc aplikaci, přes kterou se dá v telefonu záznam z dronu ihned editovat.

Takže i veškerá videa z dronu zvládnete zeditovat jen za pomoci iPhonu?

Ano, buď již ve zmiňované aplikaci od DJI, nebo přes iMovie, které je součástí iPhonu. 

https://www.instagram.com/p/BjR05D-BRsH/?utm_source=ig_web_copy_link

Je skoro až neuvěřitelné, k čemu všemu vám stačí pouhý iPhone. I přesto mi to však nedá nezeptat se, jestli jste třeba nepokukoval i po jiné značce telefonu? Třeba takový Huawei P20 Pro nebo Samsunug Galaxy S9+ mají totiž minimálně po stránce fotoaparátu rozhodně co nabídnout. Neláká vás to?

Popravdě, od doby, kdy mám iPhone, jsem si nikdy neřekl, že bych jej vyměnil za jiný telefon. Přijde mi, že z těch všech značek, co jsou na trhu, to má Apple zkrátka vše nejlépe vymyšlené. Na druhou stranu chápu, že každému vyhovuje něco jiného. Vámi zmiňované modely mají určitě co nabídnout, ale i přesto pro mě zůstává jedničkou “jablko”. 

Myslím, že právě touto odpovědí bychom již mohli naše povídání pomalu ukončit. Díky moc za váš čas a přeji vám jménem celé redakce, ať se v budoucnu dočkáte minimálně takových úspěchů, jaké se vám dostaly nedávno na iPPA. Pokud chcete ještě něco našim čtenářům vzkázat, do toho. 

Nejprve bych rád poděkoval vaší redakci za zájem o můj “úspěch”. Všem, kteří rozhovor dočetli až sem, bych chtěl poděkovat také a vzkázat, že v dnešním světě je důležité hledat hlavně to dobré. Já to tak také dělám – vždy s připraveným fotoaparátem- a vyplácí se to. Mé velké díky patří i mému kamarádovi Radimovi žijícímu v Chicagu, který mi umožnil poznat toto krásné město, kde jsme vyfotil úspěšná panoramata. Děkuji i mé drahé ženě, že má trpělivost, když stále něco fotím a věčně všude zdržuji. 

23
zemlicka fb

Dnes nejčtenější

.