Zavřít reklamu

Módní značka Tommy Hilfiger představila světu tento tento týden Tommy Jeans XPLORE – zcela novou řadu, tvořenou oblečením a doplňky, které jsou opatřeny „technologií chytrých čipů“. Jedná se o poněkud neobvyklý nápad: čipy, implantované do oblečení, sledují, jak často daný kousek jeho majitel nosí, ale také kam s ním chodí.

Spolu s novou produktovou řadou byla vydána i exkluzivní aplikace, s jejíž pomocí mohou hráči získat nejrůznější odměny v podobě dárkových karet nebo třeba vstupenek na koncerty. Součástí nové kolekce jsou dámské i pánské mikiny v ceně 99 dolarů, džíny, jejichž cena se pohybuje také okolo 99 dolarů, trička za 39 dolarů nebo třeba kontroverzní ledvinky v ceně okolo 89 dolarů. Čipy jsou součástí všech prvků kolekce, příslušnou aplikaci lze bezplatně stáhnout na iPhone a další iOS zařízení.

V prohlášení módní značky Tommy Hilfiger stojí, že tvůrci nové „očipované“ kolekce „doufají, že se jim podaří vytvořit mikrokomunitu brand ambassadorů“. Majitelé nových kousků budou zkrátka za jejich časté nošení odměňování. Jak se dalo očekávat, vydání nové kolekce bylo přijato se smíšenými pocity. Sarah Perez, redaktorka serveru TechCrunch, označila celý koncept za „směšný“, a dodala, že tato konkrétní značka je sice proslulá častým experimentováním se svými produkty, tento způsob věrnostního programu ale považuje za nešťastný a s inovací to nemá příliš mnoho společného.

Podle informací Tommy Hilfiger obsahuje veškeré oblečení z nejnovější kolekce „chytrý čip“, který se propojí s příslušnou aplikací prostřednictvím Bluetooth. Aplikace posléze dává majiteli oblečení body pokaždé, když daný kousek nosí, a motivuje hráče přidělováním virtuálních srdíček na základě polohy.

Hraní hry s odměnami je podmíněné neustálou přítomností v dosahu Bluetooth připojení. Získané body může zákazník vyměnit za dárkové poukázky, speciální merch, vstupenky na módní přehlídky značky Tommy Hilfiger a další benefity. Z informací, poskytnutých firmou, zatím jasně nevyplývá, jakým způsobem bude probíhat přeměna získaných bodů na odměny.

Obavy z narušení soukromí se zástupce firmy Tommy Hilfiger snažil v rozhovoru pro magazín Engadget rozptýlit prohlášením, že čipy jsou šifrované a lze je kdykoliv bez problémů vypnout. Neuvedl ale, jakým způsobem a v jaké míře dochází prostřednictvím aplikace ke sběru osobních dat, a jaká data si společnost ponechává.

Tommy-fb

Dnes nejčtenější

.