Zavřít reklamu

App Store už oslavil své desáté narozeniny a my jsme si při té příležitosti připomněli některé důležité události. Například už čtyři dny po jeho spuštění v něm bylo možné nalézt 800 aplikací a celkový počet stažení se vyšplhal na 10 milionů. A zlatý důl se jménem App Store je tu s námi dodnes, momentálně už s více než 1,2 milionem aplikací, které hledá na 500 milionů návštěvníků týdně.

A k této příležitosti nyní Wall Street Journal zveřejnil zajímavý rozhovor se Stevem Jobsem týkající se právě App Storu. Interview se uskutečnilo zhruba měsíc po jeho spuštění, konkrétně 7. srpna 2008.  Na téma App Storu Jobs uvedl: „Snažíme se, aby byl App Store pro iPhone to samé jako iTunes pro iPod. Stejně jako u iPodu, který jsme rozšířili o možnost přidání obsahu skrze internet, děláme to samé s iPhonem. Chceme přinést obsah přímo do telefonu. U hudby už se nám to povedlo s iTunes, teď chceme stejným způsobem přinést uživatelům aplikace. Můžeme se tak zcela vyhnout PC, dokonce budeme aplikace automaticky aktualizovat. Zkrátka to stojí na základech iTunes.“

Jobs byl také dotázán na to, kolik nových aplikací přibude denně do App Storu. Odpověď byla zhruba 50, což zní až směšně v porovnání s dnešními čísly. Řeč přišla také na téma celkového počtu stažených aplikací (v té době přes 60 milionů) a Jobs řekl: „Nečekali jsme tak velké číslo. V mobilním průmyslu je to zcela nevídané. A abych byl upřímný, tak i ve sféře počítačů. 60 milionů stažených aplikací během prvních 30 dnů. To je 30 % stažených skladeb skrze iTunes za posledních 30 dnů.“

První verze App Storu se od té současné velmi lišila:

A jak viděl Jobs budoucnost App Storu? „Kdo ví? Možná se z něj jednou stane miliardový trh, protože toto se neděje moc často. 360 milionů dolarů v prvních 30 dnech, to jsem za celou mou kariéru neviděl u žádného softwaru.“ Opět se při této odpovědi musíme usmát, protože Apple minulý měsíc prozradil, že vývojářům už vyplatil 100 miliard dolarů. Ani Jobs tedy neočekával, že by se App Store stal takto obrovským.

A že ani on není vševědoucí dokázal při otázce, jak často mohou vývojáři sledovat statistiky svých aplikací a výdělek z nich. Musel mu totiž poradit Eddy Cue, kterému Jobs zavolal. A Cue mu potvrdil, že se statistiky aktualizují jednou denně. Dále Jobs prozradil, jaké aplikace už má ve svém iPhonu on. Jednalo se o několik her, Yelp, Mandarin (zvukový slovník mandarinštiny), New York Times, Facebook a Sudoku.

jobs app store

Dnes nejčtenější

.