Zavřít reklamu

Kauza s přehříváním a tím pádem nižším výkonem MacBooků Pro hýbe světem technologií už několik dní. Jak jsme vás informovali, jeden z uživatelů při prvním testování nového MacBooku Pro s procesorem i9 zjistil, že během renderování videa dojde velmi rychle ke zvýšení teploty procesoru až ke 100 stupňům Celsia a díky tomu počítač nedosahuje slibovaného výkonu. Právě již zmiňovaný render mu na novém přístroji zabral více času než na loňském modelu s procesorem i7. Pomohlo mu umístění MacBooku do chladničky, poté již byl výkon i teploty na správné úrovni.

I servery jako 9to5mac při svých testech došly ke stejným závěrům, nejednalo se tak o jeden vadný kus, jak se nejprve spekulovalo. Počítač tedy dosahuje i s šestijádrovým procesorem horších hodnot, než model se čtyřjádrovým procesorem i7.  Intel, tedy výrobce těchto procesorů, však za tyto problémy nemůže. Už před několika lety se totiž rozhodl, že nechá na výrobcích počítačů, aby nakládali s výkonem procesoru ve svých noteboocích sami. A to i přesto, že to může znamenat jiný výkon u různých počítačů se stejným procesorem.

Podívejte se na hodnoty u nového MacBooku Pro při renderování videa:

Je tedy na MacBooku, aby určil, zda snížit výkon procesoru a tím udržel jeho teplotu na snesitelné hodnotě, nebo nechat výkon naplno i přes vysokou teplotu. Chyba tedy není v procesorech Intel, jak by se mohlo zdát, ale ve špatném chlazení samotného MacBooku.

Výrobci počítačů sice tvrdí, že nemohou předvídat, jak budou jejich zákazníci výkon svého stroje využívat, Joel Hruska z ExtremeTech však oponuje: „Není pravda, že by Apple, Dell, HP nebo jiný výrobce počítačů neveděl, jaké nástroje a aplikace jejich zákazníci používají. Ti, kteří využívají maximální výkon, nemají tolik na výběr – kvalitních a náročných „high-end“ aplikací totiž není mnoho. Není tedy těžké testovat počítače právě na těchto nejčastěji používaných aplikacích.“

Přichází tedy doba, kdy už je potenciální výkon naších počítačů tak velký, že si budeme muset vybírat mezi mobilitou a výkonem? Ten totiž bude neustále stoupat, notebooky jsou stále tenčí a je tedy méně místa na kvalitní chlazení. Je tedy možné, že nastane doba, kdy nejvýkonnější stroje už nebudou tak kompaktní. Zvětší se jejich velikost, ale nabídnou výkon odpovídající hardwaru, který je uvnitř.

macbook pro 2018

Dnes nejčtenější

.