Zavřít reklamu

Apple se čím dál více snaží probojovat na trh s online video obsahem. Jeho cíl je stanout po boku gigantů Netflix a HBO GO. Jedním z prvních pokusů přinést originální pořad byla show Planet of the Apps. Tu produkovali Ben Silverman, Howard Owens a will.i.am a její hlavní náplní byli aplikace. Ty jejich vývojáři prezentovali čtyřem mentorům a ti je mohli podpořit, nebo odmítnout. Podobala se tak jiným televizním pořadům, jako je například The Voice či Shark Tank. Mentory byli v Planet of the Apps vlivní podnikatelé a osobnosti, jako jsou Gary Vaynerchuk, Gwyneth Paltrow či Jessica Alba.

Tito poradci poté soutěžícím pomáhají vytvářet aplikace a připravit je na to, jak požádat o finanční prostředky VC firmu Lightspeed Venture Partners. V rozhovoru pro Reuters, šéf iTunes Eddy Cue řekl, že Planet of the Apps odpovídá na otázku, jak proměnit nápad na hotový výrobek. „Pokud máte nápady, potom se ptáte, jak je vzít a uskutečnit je,“ řekl Eddy Cue, senior viceprezident internetového softwaru a služeb v Applu.

Bohužel recenze celého pořadu od diváků i kritiků byly průměrné, dokonce převládaly ty negativní. Na portálu IMDb se nyní „pyšní“ hodnocením 5,9 z 10. A za neúspěch show nyní jeden z hlavních protagonistů, Gary Vaynerchuk, viní samotný Apple. O Planet of the Apps se rozpovídal v jednom ze svých videí na YouTube. Problémem byl, podle něho,  marketing a celkový přístup Applu při uvedení show na trh.

Koncept show nebyl vůbec špatný.

„Na show Planet of the Apps jsme pracovali ja, Gwyneth Paltrow, Will.i.am a Jessica Alba. A Apple nepožádal mě ani Vayner (jeho marketingová společnost), abychom zpracovali marketing a sami udělali vše naprosto špatně.“ říká ve videu a dodává, že během marketingových schůzek byl zticha a nechal Apple, aby se o vše postaral, protože to byla jejich show a tím pádem i jejich zodpovědnost. Zmínil také, že byla chyba, že se do projektu více nezapojil Jimmy Iovine. Ten má z velké části na svědomí například Apple Music a podle Vaynerchuka by s jeho pomocí Apple zvládl marketing Planet of the Apps mnohem lépe.

První epizoda vyšla už před více než rokem, ale zatímco například pro Carpool Karaoke se už připravuje druhá řada, o Planet of the Apps Apple stále mlčí. Pokud pořad neznáte, můžete si všech jeho deset epizod pustit skrze Apple Music a posoudit, zda za jeho neúspěchem stojí opravdu nezvládnutý marketing, nebo něco jiného.

tim-cook-sad-fb

Dnes nejčtenější

.