Zavřít reklamu

Spoločnosť Facebok aj naďalej pokračuje vo svojej iniciatíve vývoja hardvéru, ktorý má zabezpečiť vysokorýchlostné internetové pripojenie, preto svoj ďalší krok posúva do vesmíru. Podľa posledných informácií sa sociálna sieť aktívne podieľa na vývoji družice, ktorá prinesie širokopásmový internet aj do tých najodľahlejších kútov sveta. Víziou spoločnosti je dostupný internet pre každého s rovnakou rýchlosťou, či už sa nachádzate v centre veľkomesta, alebo vo vidieckej oblasti.

Podľa zdrojov nesie satelit meno Athena, čo Facebook potvrdil na tlačovej konferencii. Táto správa prichádza len niekoľko týždňov po tom, čo spoločnosť oznámila pozastavenie svojho úsilia v rámci projektu Aquila. Jeho súčasťou mal byť vývoj internetových dronov. V správa sa uvádza, že Facebook ukončuje projekt zameraný na autonómne vysoko lietajúce drony. Tie mali byť čiastočne poháňané solárnou energiou a šíriť internetové pripojenie do vzdialených častí Zeme, napríklad do rozvojových krajín kde je pripojenie veľmi ťažko dostupné.

V uvedenej galérii nájdete prototyp autonómneho zariadenia, ktoré malo slúžiť na šírenie internetového signálu:

Napriek zrušeniu projektu Aquila sa zdá, že Facebook sa bude aj naďalej pokúšať o vývoj svojho vlastného hardvéru, no v inej podobe. Podľa správy o rozvoji širokopásmového pripojenia, ktorá bola uvedená v septembri/září 2017, má k internetovému pripojeniu dosah menej ako polovica obyvateľov našej planéty. Jediným spôsobom, ako zabezpečiť expanziu v tomto okruhu je používanie satelitov na nízkej obežnej dráhe, ktoré sa budú nachádzať len 100 až 1 250 míľ nad povrchom Zeme. V tejto problematike sa doteraz preukázal úspech spoločnosti SpaceX. Firma pod vedením Elona Muska investovala do tohoto priestoru a má v pláne presadiť sa ako poskytovateľ lacného a extrémne rýchleho internetového pripojenia. Prvé satelity boli vyslané vo februári/únoru tohoto roku.

Facebook uvádza na koniec svojej správy nasledovné vyjadrenie: „Hoci v súčasnosti nemôžeme prezradiť nič špecifické o konkrétnych projektoch, veríme, že satelitná technológia zohrá dôležitý prostriedok pre ďalšiu generáciu širokopásmovej infraštruktúry. Naším cieľom je rozšíriť celoplošné internetové pripojenie aj do doteraz nepripojených častí sveta.“

Facebook

Dnes nejčtenější

.