Zavřít reklamu

Říká se, že úspěšný člověk či produkt se pozná podle toho, že jej někdo kopíruje. Pokud by to skutečně platilo, o Applu bychom nemluvili jinak než v superlativech. Právě produkty jablečné společnosti slouží totiž velmi často jako předloha pro různé převážně asijské výrobce, kteří jejich design bez ostychu kopírují a následně své verze iPhonů a iPadů prodávají jakožto pravé, byť za zlomek ceny. Jak kvalitní ale takovéto telefony mohou vůbec být?

O své dojmy z testování falešného iPhonu X se podělil redaktor portálu Motherboard, kterému se podařil sehnat jeden takový kousek za 100 dolarů, tedy přesně desetinu ceny pravého iPhonu X v kapacitě 64 GB. A jak tedy telefon obstál? Samozřejmě žádná sláva. 

Po designové stránce se asijskému výrobci rozhodně nedal upřít smysl pro detail, Podle redaktora byl totiž telefon na první pohled od originálu takřka nerozeznatelný. Výrobce myslel například i na šrouby vedle Lightning konektoru, které se shodují s těmi, které používá i Apple. Přesvědčivý vzhled je ale víceméně to jediné, co se na této kopii povedlo.

Že se nejedná o pravý iPhone X zjistíte prakticky ihned po jeho zapnutí. Není totiž vůbec problém poznat například to, že horní výřez v displeji je pouze softwarová záležitost, která má za cíl napodobit originál z iPhonu. Spodek displeje je pak ohraničen skutečně širokým rámečkem, který též celkový dojem z telefonu kazí. Jelikož je ale samozřejmě černý, při vypnutém displeji si tohoto detailu nevšimnete.

Po rozebrání falešného iPhonu X si všimnete hned na první pohled, že se o originál rozhodně nejedná:

iOS v něm nehledejte

I samotné fungování systému je podle redaktora úsměvné. V nastavení si totiž můžete například nastavit odemykání skrze Face ID, které však u tohoto telefonu “zajišťuje” klasický přední fotoaparát. Animace pro přidání obličeje sice nějakým způsobem funguje, ve výsledku ale absolutně nic neznamená, jelikož telefon odemkne bez problému skutečně každý. Velkými nedokonalostmi trpí i “App Store”, tedy samozřejmě převlečený Google Play, či Apple Maps, za kterými se schovávají Google Maps. Už z toho je vám tak nejspíš jasné, že v telefonu fičí systém Android, který je ale zrovna v této verzi skutečně velmi špatně optimalizovaný a dle všeho i plný nebezpečných chyb.

Redaktor vzal telefon k bezpečnostním odborníkům, kteří si na jeho operační systém posvítili pěkně do hloubky a výsledek rozhodně příjemný nebyl. V systému totiž objevili spoustu “zadních vrátek” pro možné vniknutí do telefonu či nebezpečných softwarů, skrze které by mohli být uživatelé telefonu například sledováni. Poměrně úsměvné je i to, že se o špehování pokouší aplikace, které se tváří jako nativní – čili například Akcie, Kompas či Hodiny. I ty totiž žádají o oprávnění k nahlížení do textových zpráv.

Podtrženo, sečteno – padělaný iPhone X a potažmo ani jiný produkt od Applu se kupovat nevyplatí. Ušetříte tak sice mnoho peněz, ve výsledku vám ale zbudou oči pro pláč z toho, že jste vyhodili své peníze oknem. Telefon, na který není absolutně spolehnutí a který se vás snaží špehovat i přes Kompas, totiž využívat skutečně nechcete. 

fake iphone x
fake iphone x

Dnes nejčtenější

.