Zavřít reklamu

Bitcoiny ale aj iné kryptomeny hýbu moderným svetom, čomu nasvedčuje aj angažovanosť veľkých spoločností vo virtuálnom biznise. Svoj záujem o túto tému prejavil aj Kodak, ktorý začiatkom tohoto roka predstavil zariadenia na ťažbu bitcoinov s názvom KashMiner. Žiadna senzácia sa však nekonala a preto sa firma rozhodla projekt v tichosti odvolať. Mnoho analytikov tento krok schvaľuje, no v prvom rade Kodaku vyčítajú prvotný záujem v tomto odvetví.

Systém KashMineru mal fungovať vo forme prenájmu zariadenia, čo by stálo naozaj nemalé peniaze. Poplatok, ktorý firma požaduje vopred sa vyšplhal k číslu 3 500 $. Po prenajatí si KashMiner jednoducho položíte vedľa počítača a čakáte. Schéma, ktorú Kodak prezentoval mala zaručovať pasívny príjem vo výške 375 $ po dva roky. Veci však nevyšli tak ako spoločnosť Kodak predpokladala a preto sa rozhodli svoje zariadenia nedistribuovať.

Takto vyzerá Kashminer od Kodaku. Niet pochýb, že dizajnéri sa s projektom veľmi nepotrápili.

Zodpovednosť za vedenie pojektu prebrala americká spoločnosť Spotlite, ktorá disponuje rozsiahlou históriou v spolupráci s Kodakom. Jej generálny riaditeľ Halston Mikail tvrdí, že v kancelárii spoločnosti Kodak bolo inštalovaných 80 strojov z dôvodu lacnej elektrickej energie. Toto tvrdenie neskôr poprel oficiálny hovorca firmy. Výsledkom projektu tak okrem veľkého mediálneho boomu a niekoľkých pochybných káuz nebolo nič.

Počas prezentácie na CES 2018, kedy bol KashMiner predstavený, sa spoločnosť Kodak rozhodla predviesť aj svoju vlastnú kryptomenu, s príznačným názvom KodakCoin. Zaujímavé však je, že predstavené zariadenie nebolo vyvinuté na ťažbu tejto meny. Napriek okamžitému vzrastu akcií sme sa však doteraz nedozvedeli, akú spojitosť tieto dve prvky medzi sebou majú. Mena mala byť taktiež ťažená na základe softvéru KodakOne, ktorý bol určený na pomoc fotografom pri speňažovaní ich práce. Koncept vykresľuje autorov, ktorí svoje výtvory predávajú po sieti a potenciálni záujemcovia im za to platia menou KodakCoin.

Zatiaľ sa nevie, či Kodak ešte niekedy prejaví záujem v tomto sektore. Rozhodne je isté, že projektu KashM18iner odzvonilo a ambociózne plány spoločnosti sa zrútili ako domček z kariet.

Kodak

Dnes nejčtenější

.