Zavřít reklamu

Určite sa stalo aj vám, že ste pri snahe vyhotoviť tú najlepšiu fotografiu nepoužili tú najlepšiu expozíciu alebo iné potrebné nastavenia a fotka pôsobila v konečnom dôsledku zrnitým dojmom. Samozrejme, softvéry na úpravu kvality fotografií existuju, no Nvidia prichádza s revolučnou metódou, ktorá sa venuje tejto problematike. Spoločnosť pracuje na výskume s vedcami z MIT a Univerzitou Aalto, ktorý dopomôže k izolácii zrnitých prvkov na fotkách.

Projekt s názvom Noise2Noise AI má za úlohu skenovať fotky pomocou umelej inteligencie a následne ich opraviť na základe zaznamenaných údajov. Ako u každej umelej inteligencie, tak aj tento výskum zahŕňa akýsi „virtuálny tréning“. V tomto prípade bolo AI trénované na vyše 50 000 rôznych snímkach, ktoré majú dopomôcť v snahe doplniť chýbajúce alebo nekvalitné pixely do fotografií. Výskumníci uvádzajú, že systém dokáže odstrániť narušené zrnité prvky a nahradiť ich kvalitnými detailmi.

Využitím systému Noise2Noise vám už zrnité fotky nebudú vytvárať vrásky na čele.

Tento typ umelej inteligencie si určite hravo nájde využitie v praxi, čo sa môže týkať napríklad menej kvalitných fotoaparátov v mobilných telefónoch a tabletoch. Výskum však ukázal, že sa systém javí ako extra efektívny aj v prípade MRI skenovania alebo úpravy astronomických záberov. Na podobnom princípe funguje systém, za ktorým stojí firma Intel spolu s Illinioskou Univerzitou. Ten má za úlohu zvyšovať kvalitu a detaily záberov fotených za šera, čo sa neskôr firma chystá využiť pri zdokonaľovaní prostriedkov pre nočné videnie.

Projekt s názvom Noise2Noise bude bližšie prezentovaný už tento týždeň, počas Medzinárodnej Konferencie o Počítačovom Učení vo Švédsku. Je teda viac než pravdepodobné, že sa z detailnejšej prezentácie Nvidie a vedcov z MIT dozvieme viac o tomto ambicióznom projekte a o jeho využití v praxi.

Nvidia

Dnes nejčtenější

.