Zavřít reklamu

Muskovej spoločnosti Tesla sa črtá nová príležitosť pri ďalšej expanzii v Ázii. Pred pár dňami totiž podpísal predbežnú zmluvu so Šanghajskou vládou, ktorá zahŕňa vybudovanie novej továrne Tesla na území Číny. Podľa posledných správ by mala byť táto továreň schopná vyprodukovať až 500 000 elektromobilov za rok. Tým sa z nej môže stať priamy produkčný súťažiaci proti fabrike vo Fremonte v Kalifornii.

Zmluva vyústila ako výsledok rokovaní, ktoré mal Musk absolvovať počas svojej návštevy Číny. Okrem Pekingu a Šanghaja Musk údajne navštívil aj Thajsko, pričom sa stal jedným z iniciátorov navrhnutého zariadenia pre pomoc thajskému futbalovému tímu, ktorý ako ste určite zaregistrovali, uviazol v jaskynnom komplexe. Výstavba a následné spojazdnenie novej fabriky v Číne by malo viesť ku kľúčovej stratégii firmy Tesla, ktorá má v pláne stať sa najväčším producentom elektrických vozidiel na svete.

Musk verí, že vďaka svojej snahe nadviazať bližší kontakt s čínskou vládou dopomohol k lepšej budúcnosti firmy Tesla.

V rámci prebiehajúcej obchodnej vojny so Spojenými štátmi sa Čína rozhodla uvaliť prísne tarify na vozidlá dovezené zo zahraničia, vrátane elektrických vozidiel Tesly. S novým daňovým nariadením, bola preto Tesla nútená zvýšiť ceny svojho luxusného sedanu v podobe Modelu S a SUV Modelu X z 150 000 jüanov (22 647 dolárov) na 250 000 jüanov (37 744 dolárov). Vďaka vlastnému produkčnému zariadeniu v krajine, by Tesla mohla obchádzať prudké tarify Číny bez ohľadu na prítomnosť obchodného súperenia s USA. V predchádzajúcom vyhlásení v priebehu minulého roka hovoril Musk o tom, že výstavba továrne v Číne je v podstate jediným spôsobom, ako by mohla Tesla súperiť s cenovo dostupnejšími vozidlami miestnych výrobcov elektrických automobilov, ako je napríklad BYD.

Musk ďalej poznamenal, že ak sa čínsky závod podarí spojazdniť, mal by sa sústrediť na výrobu chystaného crossover Modelu Y. Štatistiky odhadujú, že dopyt v prípade tohoto vozidla sa vyšplhá až na 1 milión kusov ročne. Okrem toho by tu mala byť presunutá aj časť výroby Modelu 3, s cieľom odbremeniť výrobu na americkej strane.

Tesla

Dnes nejčtenější

.