Zavřít reklamu

O projektu Titan, jehož cílem bylo před pár lety vyvinout vlastní autonomní automobil Applu, se toho napsalo a namluvilo již poměrně hodně. Není tak již žádným tajemstvím, že projekt skončil fiaskem a Apple se tak musel s vlastním autem rozloučit a přeorientovat se jen a pouze na vývoj vlastního softwaru, který by rád implementoval do automobilů partnerských automobilek. Co ale přesně za krachem projektu Titan stálo? Možná, že zčásti i nespolehliví zaměstnanci.

FBI nyní vyšetřuje nestandardní počínání jednoho z bývalých zaměstnanců společnosti Apple, který právě na projektu Titan v minulosti pracoval. Podle dostupných informací by se mělo jednat o inženýra čínské národnosti, který do Applu přišel v prosinci roku 2015 jakožto inženýr, který se má starat především o vývoj a testování speciálních čipů do auta, které budou schopné analyzovat data ze senzorů. 

Jelikož byla práce inženýra v týmu vcelku důležitá, získal přístup do důvěrných firemních databází, ve kterých Apple schraňoval veškerá data o tomto projektu. A právě v tom byl podle všeho ten největší problém. Po nějakém čase si totiž vzal inženýr po narození dítěte otcovskou dovolenou, kterou údajně využil k přestěhování se do Číny a nástupu do společnosti Xmotors, která se podle dostupných informací také zaměřuje na vývoj autonomních technologií pro automobily. Jeho nová společnost však podle všeho mohla teoreticky těžit ze zjištění Applu, jelikož inženýr před odchodem zkopíroval velké množství údajů z databáze do svého počítače.

Takto to mohlo v autonomním autě Applu klidně vypadat: 

Něco tu nehraje

V Applu neměli zprvu podle všeho vůbec tušení o tom, že by jim jejich pracovník z databáze něco ukradl. Nicméně při posledním rozhovoru inženýra s vedoucím pracovníkem projektu působil hříšník velmi zvláštně, což samozřejmě vyvolalo značná podezření. Apple tak začal zkoumat, zda v jeho databázích nedošlo k žádným nestandardním činnostem, díky čemuž zjistil, že inženýr získal spousty citlivých informací. 

Krádeží dat, která byla podle dostupných informací skutečně velmi cenná, samozřejmě inženýr porušil veškeré smlouvy o duševním vlastnictví a mlčenlivosti, které při vstupu do Applu podepsal. Při výsleších vedených FBI se pak hříšník ke krádeži informací dokonce přiznal a 7. července letošního roku byl zatčen při pokusu prchnout do Číny.

Nyní tak čelí hříšník před kalifornským soudem celé řadě obvinění za prohřešky, které jej mohou poslat do vězení až na 10 let. Krom vězení se navíc může inženýr těšit na skutečně tučnou pokutu ve výši 250 tisíc dolarů. S ohledem na možný trest je tak víceméně jasné, že si podobné kratochvíle ostatní zaměstnanci Applu rozhodně rozmyslí. 

Dnes nejčtenější

.