Zavřít reklamu

Od HomePodu, tedy chytrého reproduktoru z dílny Applu, se toho čekalo po jeho loňském představení opravdu mnoho. Apple však očekávání ušlapal pozdním nasazením tohoto produkty na pulty obchodů v několika málo zemích a značně omezenou funkčností, která se s konkurencí příliš nedá porovnávat. I přes parádní zvuk, kterým HomePod většinu konkurence pro změnu překonává, tak zatím Apple v jeho prodejích podle všeho spíše tápe. A jak to vypadá, tápat bude i nadále. To, že by se stal z HomePodu takový fenomén, jakým je například iPhone na trhu se smartphony, je totiž podle analytiků prakticky vyloučeno. 

Analytici společnosti Canalys si na trh s inteligentními reproduktory posvítili a pokusili se předpovědět i jeho budoucí vývoj. Pokud se však jejich prognóza skutečně vyplní, Apple z ní mít rozhodně radost nebude. Do konce letošního roku bude čítat základna inteligentních reproduktorů zhruba 100 milionů jednotek, což je zhruba 150 % nárůst oproti loňskému roku. V roce 2022 se pak základna rozroste na zhruba 315 milionů jednotek, přičemž jejími hlavními vládci bude Amazon a Google.

homepod-projections-2018

Právě dvě výše zmíněné společnosti se těší obrovské oblibě svých chytrých reproduktorů i nyní. Zákazníci si je oblíbili především díky příznivé ceně a mnoha funkcím, které uživatelům nabízí. I díky tomu by měl mít Amazon na konci tohoto roku zhruba 50 % podíl na trhu, Google se pak pochlubí podílem zhruba 30 %. Daleko za těmito dvěma giganty trhu s chytrými reproduktory se pak bude krčit Apple, který by měl mít podle předpokladů na konci tohoto roku zhruba 4% podíl. Ten by se měl sice do roku 2022 zvýšit na zhruba 10 %, i tak to však není v žádném případě nic oslnivého.

Takto nám Apple poprvé představil HomePod: 

Můžeme se jen domnívat, kde přesně udělal Apple chybu, popřípadě, kdyby se jí vyvaroval, zda by byl jeho podíl na trhu s reproduktory větší. Pokud by však Apple vypustil HomePod hned po jeho představení, na daleko více trzích a za přijatelnější cenu, která by nepřevyšovala konkurenci i dvojnásobně, úspěch mohl slavit o poznání větší. I některé softwarové nedodělky by mu totiž bylo mnoho lidí zcela jistě ochotno odpustit.

Apple HomePod recenze FB

Dnes nejčtenější

.