Zavřít reklamu

Není tomu tak dávno, co se ve světě objevily zprávy o přístroji nesoucím název GrayKey,, který dokáže po připojení k iPhonu přes Lightning port telefon do pár minut, maximálně hodin odemknout. Tomu se Apple samozřejmě rozhodl co nejdříve zabránit a do svých systémů iOS 12 a iOS 11.4.1 přidal novinku ve formě USB příslušenství, která zabraňuje využívat Lightning port po jedné hodině neodemknutí iPhonu k čemukoliv jinému, než k nabíjení. Díky tomu tak výrazně klesne šance na možné odemčení jablečného zařízení. Jak se ale zdá, novinka zatím nefunguje tak, jak by měla.

Novinka USB příslušenství, která se nachází v poslední verzi iOS 11 a iOS 12 a naleznete jí v sekci Touch ID/Face ID a kódový zámek, se podařila bezpečnostním expertům jen pár hodin po včerejším uvolnění nové verze iOS částečně prolomit a to navíc velmi jednoduše. Pokud by totiž policie či jiné orgány, které přístroje pro odemykání iPhonů využívají, potřebovali prodloužit dobu, po kterou je Lightning port ještě aktivní pro všechny své funkce (čili jednu hodinu), stačí do něj připojit například adaptér Lightning to USB3 Camera Adapter přímo z dílny Applu či některé neoriginální příslušenství. Po připojení se podle bezpečnostních expertů časomíra vyrestartuje a i kdyby zbývalo v době připojení adaptéru či příslušenství jen pár minut do uplynutí jedné hodiny od odemčení, časový odpočet by se měl vyresetovat zpět na jednu hodinu. Díky tomu tak získají lidí snažící se o odemčení iPhonu další čas navíc, který pro prolomení zabezpečení samozřejmě může stačit. 

Takto vypadá zařízení, které je schopno přes Lightning odemknout zamčený iPhone: 

Jak už jsem však psal výše, jedná se pouze o částečné prolomení. Pokud totiž nestihnete příslušenství resetující odpočet zapojit do jedné hodiny, máte smůlu. Po deaktivaci Lightningu jej totiž již jinak než klasickým odemčením iPhonu přes kód či otisk nebo tvář neaktivujete. 

Dá se očekávat, že se Apple rozhodne tuto věc co nejdříve odstranit novou aktualizací. Otázkou však je, zda tomu tak bude i v systému iOS 11, nebo se rozhodne zapracovat jen a pouze na novém iOS 12 a ve starší verzi tuto chybu zanechá.

iphone-passcode-fb

Dnes nejčtenější

.