Zavřít reklamu

Ani v létě si právní oddělení Applu příliš neodpočne. Bude totiž muset řešit další žalobu, která na jablečnou společnost přistála u okresního soudu v Arizoně. Důvodem je tentokrát umělá asistentka Siri, respektive jedna z jejich klíčových schopností – rozpoznávání řeči. 

Postiženou společností je v tomto případu AVRS, která Apple obvinila z porušení jejího patentu u jeho virtuální asistentky Siri. Ten si společnost registrovala už v roce 2001 s drobnými úpravami a obnoveními v letech 2007 a 2009. Apple pak svou asistentku představil v říjnu roku 2011, takže by teoreticky skutečně mohl patent pro rozpoznávání řeči porušit. 

Umělou asistentku Siri můžete využívat i na Apple Watch:

Celá zápletka je vcelku obsáhlá a opírá se o spousty technických záležitostí v rozpoznávání řeči. Ve zkratce ale žalobci tvrdí, že jak na iOS, tak na macOS zpracovává Siri hlasové příkazy způsobem, který si patentoval právě AVRS a tím pádem porušuje zákon. O porušení prý Apple moc dobře věděl minimálně od roku 2013, přičemž v roce 2015 se AVRS dokonce pokusil Apple kontaktovat a celou situaci vyřešit mimosoudně. S tím však žalobce tehdy neuspěl, takže se musel obrátit na soud, u kterého žádá náhradu škody.

V tuto chvíli je velmi těžké říci, jak se bude celá zápletka vyvíjet v následujících dnech. Žaloba je totiž poměrně čerstvá a Apple na ní zatím podle dostupných informací ani nestihl zareagovat. Je však možné, že se jedná jen o další pokus patentového trolla, který se chce svézt na úspěchu jablečné společnosti a vymámit z něj alespoň pár dolarů. 

siri

Dnes nejčtenější

.