Zavřít reklamu

Apple plánuje v prostorách populárního parku postavit v Stockholmu nový Apple Store. Jeho finální podoba je dosud neznámá, neboť Apple nechá do vzhledu mluvit místní obyvatele, z nichž někteří se stavbou nesouhlasí.

Od dnešního dne až do 12. září je na místní radnici možno vznášet připomínky k vzhledu chystaného Apple Storu. Apple navíc oslovil 24 tamních architektonických agentur, aby se též vyjadřily k návrhu. První konzultace jsou naplánovány na 23. srpna. Apple vyžaduje dlouhou, nízkoprofilovou budovu, jež se designem podobá návštěvnickému centru v Apple Park. Tedy oválný tvar z velkých skleněných panelů a střecha z dřevěných prken.

Takhle by se proměnilo stockholmské náměstí:

Zprávy o možné výstavbě nového Apple Store se objevily již na začátku roku 2016 s tím, že by se do dvou let mohlo začít stavět. Čtvrť Kungsträdgården, kde má nová prodejna stát, je pro obyvatele Stockholmu důležitým orientačním bodem. V dubnu roku 2016 o celém projektu hlasovalo zastupitelstvo a návrh schválilo, někteří obyvatelé města ale vyzvali Apple, aby se poohlédl po jiné lokalitě.

Do dnešního dne se v hrubých návrzích Applu na základní design obchodu hodněkrát změnil. Odpůrci projektu namítají, že budova Applu naruší historický vzhled náměstí. I proto Apple žádá touhle cestou stockholmské občany o vyjádření ke spokojenosti všech. Podobný problém nastal v Melbourne, kde měsíce protestů přiměly Apple k přmístění projektu.

stockholm-fb

Dnes nejčtenější

.