Zavřít reklamu

Není tomu tak dávno, co by dala většina analytiků ruku do ohně za to, že se Apple suverénně stane první společností s hodnotou jeden bilion dolarů a bude trvat poměrně dlouho, než se do tohoto bilionářského klubu dostanou i další společnosti. Vše by ale mohlo být nakonec zcela jinak.

Nezdá se vám, že je v poslední době o Amazonu jak v zahraničí, tak i u nás poměrně dost slyšet? Pak vás ani nepřekvapí, že hlavním sokem Applu v závodu k hodnotě jeden bilion dolarů je právě tato společnost. To totiž zažívá v posledních letech skutečně zlaté časy. 

Před třemi roky byste hledali Amazon marně i ve 40 nejhodnotnějších společností světa. Chytrými investicemi se však podařilo Amazon dostat na výsluní, ze kterého se zatím rozhodně nechystá. Jeho hlavní síla tkví především v tom, že má drobný podíl v obrovské spoustě odvětvích trhů, na kterých se pomalu prosazuje čím dál víc. Pokud se tedy Amazonu podaří tyto odvětví podmanit v následujících letech podle svých plánů, což se mu zatím vcelku daří, jeho hodnota vzroste strmě vzhůru a Apple překoná. 

K překonání hodnoty jednoho bilionu dolarů měl Applu výrazně pomoci vloni představený iPhone X:

Povstal z popela

Poměrně zajímavé je i to, že když už Apple koketoval s myšlenkou překonání hodnoty jednoho bilionu dolarů, akcie Amazonu byly asi o 50 % nižší jež jeho. Tehdy by si tak jen málokdo myslel, že to bude právě Amazon, se kterým Apple svede nejspíš letos v létě boj o prvenství v bilionovém závodě. Ten by měl sice podle některých prognóz stále Apple vyhrát, jeho náskok je však skutečně titěrný – Amazon by měl totiž tohoto milníku dosáhnout zhruba týden po něm. V tuto chvíli je hodnota Applu 920 miliard, Amazon je na tom se svými 831,6 miliardami o něco hůře. Nicméně akcie obou společností neustále rostou a s nimi i hodnota společností.

Uvidíme, jak se tedy bude oběma společnostem dařit i nadále. Z Amazonu se však stal skutečně neuvěřitelně silný hráč, který světovým trhem hýbe tak, jak se mu zachce. Zda jím ale dokáže zahýbat tak, že Apple odsune na druhé místo a ani přes velké úspěchy jej na vrchol nepustí, můžeme v tuto chvíli jen odhadovat. 

Apple stock rise FB

Dnes nejčtenější

.