Zavřít reklamu

Nejeden fanoušek cupertinské společnosti sní o tom, že ho jednou Apple zaměstná. Nad prací v Applu se vznáší řada otazníků, zejména proto, že pověstná jablečná mlčenlivost a tajnůstkářství se vztahuje i na tuto oblast. Stejně jako kdekoliv jinde ale ani zde není nouze o úniky. O jaká tajemství se podělili bývalí zaměstnanci Applu?

Balíček pro nové stážisty

O stáži u Applu sní řada vysokoškoláků. A jablečná společnost své nové stážisty hned zkraje upozorní, že pracovat u ní není jen tak. Stážisté obdrží balíček, jehož součástí je nekompromisně znějící zpráva o tom, že práce pro cupertinskou společnost znamená především maximální nasazení a nemalé oběti.

Žádné druhé šance

Ne každý má to štěstí, aby prošel přísným výběrem stážistů. Jakkoli může Apple působit v mnohých věcech vstřícně, druhou šanci uchazečům nedává – disponuje dokonce speciálním softwarem, který uchazečům zabrání v druhém pokusu o žádost o stáž.

„Apple je pro stážisty obrovskou příležitostí a jejich výběru věnuje extrémní pozornost. Hledají stážisty s úžasným talentem, a pokud jste ho z pohledu Applu neprokázali napoprvé, získání zkušeností někde jinde na tom nic nezmění,“ uvádí konzultant Frank Lazar.

Neztrácet čas

UX designér Luis Abreu má za sebou proces pohovoru na zaměstnaneckou pozici u Applu. „Tři monitorované hovory, pět pohovorů přes FaceTime, výlet do Cupertina kvůli pěti pohovorům, které trvaly celý den, a oběd v nejnovějším Café Macs,“ popisuje na svém blogu anabázi, na jejímž  konci stálo odmítnutí ze strany jablečné společnosti. V jednom z pohovorů se dozvěděl, že HR pracovníci Applu „neztrácí čas s hlupáky“.

Dobře vypadat

Pokud máte štěstí a obohatíte řady jablečných zaměstnanců, rozhodně to neznamená, že máte na všech frontách s přehledem vyhráno. „Je zde neuvěřitelné množství fit a dobře vypadajících lidí, více než jinde,“ svěřil se zaměstnanec, který si přál zůstat v anonymitě. „Téměř každý je sportovec: řada lidí se věnuje triatlonu, cyklistickým závodům, nebo běhá maraton. Je těžké tu být, když máte byť jen lehkou nadváhu. Donutí vás to získat a uchovat si formu.“.

Monitoring odpadků

Tim Su sepsal zajímavý seznam, vystihující pověstné tajnůstkářství cupertinské společnosti. Najdete na něm například to, že každý, opravdu každý produkt nese své tajné kódové označení, a je zakázáno o něm mluvit jakkoliv jinak. V Applu existují týmy pracovníků, kteří svým kolegům nemohou za žádnou cenu říci, na čem pracují. V některých místnostech najdete černé závěsy a neprůhledná okna, sledování podléhají i odpadkové koše.

Ranní ptáčata

David Graham, který dříve pro Apple pracoval, vzpomíná na to, jak se někteří zaměstnanci museli ukázat na poradě již ve čtyři hodiny ráno:“Pamatuji si kolegy s ospalým pohledem, kteří se kvůli rozdílným časovým zónám museli na schůzce ukázat již ve čtyři ráno. A museli tak chodit každý den – jsem si jistý, že to zcela zničilo jejich osobní život.“.

Poruchové Macy

Programátor Brent Royal-Gordon se podělil o další zajímavou zkušenost: „Zaměstnanci Applu nepoužívají jen tak ledajaké Macy – používají opravdu poruchové Macy, na kterých jsou často nainstalované opravdu poruchové aplikace.“ Podobně jsou na tom podle něj i lidé z iOS vývojářského týmu a dalších oddělení. Děje se tak proto, aby bylo možné většinu zachytit dříve, než bude software oficiálně vydán.

S pomocí Windows

V roce 2014 zveřejnil Tim Cook na Twitteru fotografii z asijské továrny, kde se vyráběl jablečný hardware. U výrobní linky bylo zcela jasně vidět operační systém Windows od Microsoftu. Není to nijak překvapivé – řada továrních CNC programů běží právě na Windows. Inkriminovaný snímek si můžete připomenout v galerii tohoto článku.

Potlesk. Hodně potlesku.

Rennee Morales, bývalá zaměstnankyně na pozici Apple Store Specialist, prozrazuje:“Hodně se tleská. Noví zaměstnanci jsou přivítáni potleskem, na konci každého schůzky se tleská. Když někdo odchází, loučí se s ním zbytek týmu v den odchodu potleskem. A někdy taky tleskáme jenom tak, pro dobrý pocit… hodně se tu tleská.“.

Zákazníci vás budou chtít zabít.

Práce v Apple Store s sebou nese i značná rizika a nepříjemnosti. „Dostával jsem dříve výhrůžky smrtí,“ svěřil se jeden z jeho bývalých zaměstnanců webu Business Insider. „Měl jsem zákazníka, který mi sdělil, že si na mě počká před obchodem a bude mě nahánět v autě, protože jsem jeho počítač neopravil zdarma.“.

Jablečná kultura

„Téměř vše, s čím se při práci v Applu setkáte, se bude přinejmenším lehce lišit od vašeho předchozího zaměstnání. Pokud jste inženýr, narazíte zde na speciální interní nástroje, neobvyklé praktiky a zvláštní kulturní normy, a to ve větším měřítku, než je obvyklé u jiných společností. V průběhu prvního měsíce pokládejte co nejvíce otázek, nebojte se ptát,“ radí Wei Sun, softwarový inženýr.

Vše, co řeknete, může být použito proti vám

Justin Maxwell pracoval v Applu na pozici User Interface Designer. V hlavě mu utkvěl především způsob, jakým jablečná společnost lpí na maximálním utajení:“Opatření, která Apple zaujímá na ochranu svého tvůrčího a intelektuálního prostředí, nemají v oboru obdoby. Bezpečnostní pravidla se vztahují na blogy, na zapojení do hovorů i na to, jak se doma bavíme s naším protějškem. Většina lidí to chápe a respektuje, ten zbytek bývá zdvořile požádán, ať jde o dům dál.“.

Tahle firma není pro mladý…

Bývalý zaměstnanec, který si přál zůstat v anonymitě, vypráví, že věkový průměr zaměstnanců v Applu je překvapivě vysoký. „Nejsou tu čtyřiadvacetiletí bakaláři – většině lidí je kolem třiceti až čtyřiceti let, jsou super chytří a mají za sebou skutečnou životní zkušenost. Nenajdete tu žádné Nerf pistole a podobné hlouposti. Tohle není místo pro děti.“.

…vlastně ani pro starý.

John D. Kullman Scheinberg byl v Applu kdysi jedním z těch, kteří měli zásluhu na přechodu k procesorům Intel u Maců. V roce 2008 byl ve svých 54 letech již v důchodu a napadlo ho, že by mohl pracovat v Apple Store v Genius Baru. Neodradil ho ani fakt, že byl téměř dvakrát starší, než lidé, kteří ho podrobovali pracovnímu pohovoru. Navzdory svým znalostem a zkušenostem se ale dočkal klasického:“My se vám ozveme.“ – bez výsledku.

Nic než kancelář

Další z bývalých zaměstnanců uvádí, že Apple se v době jeho působení ve firmě nestavěl příliš pozitivně ke konceptu home office. „Žádná práce z domova. Firemní kultura vyžaduje od každého každodenní setkávání tváří v tvář, a dají vám to velice jasně najevo. V kanceláři jste každý den, pokud neonemocníte nebo nezemřete.“.

E-maily až do postele

Ben Farrell, jeden z bývalých zaměstnanců jablečné společnosti, vzpomíná na to, jak byl kvůli viru krátkodobě hospitalizován v nemocnici:“Namísto podpory jsem v nemocnici mailem obdržel prezentaci s poznámkou, že je potřeba ji urgentně dokončit. Dokonce i v den, kdy jsem se ženil, mi neustále vyzváněl telefon a dostával jsem pracovní e-maily.“.

Pracovní neděle

Don Melton měl v Applu v minulosti na starost internetové technologie. V jednom ze svých podcastů popsal intenzivní pracovní rozvrh cupertinské společnosti:“Neděle je pro všechny v Applu pracovním večerem, protože následující den je schůzka vedení. Takže musíte sedět před počítačem bez ohledu na to, jestli zrovna běží váš oblíbený pořad.“.

Vyhoření na denním pořádku

„Pokud nejste skutečně vážně motivováni, nemůžete v Applu pracovat,“ zdůrazňuje hardwarový inženýr Steve Fenwick. „Ti, kteří jsou zde na zkoušku nebo do počtu, většinou vyhoří nejrychleji a jako první.“.

Platy v Apple Stores

Zaměstnanci, kteří pracuji ve značkových maloobchodních Apple prodejnách, jsou často placeni relativně málo – produkty, které prodávají, si většinou nemohou dovolit. „Měl jsem přítele, který zde pracoval. Miloval jablečné produkty a dokázal by se zadlužit, aby si mohl pořídit ten nejnovější. Je to šílené. Jeden z manažerů musel odejít, protože mu majitel neprodloužil smlouvu. Musel opustit prodejnu, protože si se svým platem nemohl dovolit přestěhovat se do nového – myslím, že se vrátil k rodičům. Bylo mu třicet, možná čtyřicet let,“ uvedl anonymní bývalý zaměstnanec Applu.

To, že jste paranoidní, neznamená, že po vás nejdou

Ariel Maislos, bývalý CEO společnosti Anobit, uvedl v rozhovoru pro ZDNet:“Říká se, že Intel je plný paranoiků, ale v Applu po vás opravdu jdou. Musíte hodně makat, abyste se alespoň udrželi na místě, na lidi jsou zde kladeny opravdu vysoké požadavky. Apple od vás očekává, že budete úžasní.“.

Jablečný kult

„Nevím, jestli je interní kultura stejná i ve Státech, ale v Číně je to naprosto šílené,“ vypráví Andrew Guan. „Představte si čtvrtletní schůzi, na které si manažer stoupne na stůl a křičí:’Kdo jste!‘, načež všichni zaměstnanci zvednou ruce nad hlavu a sborově odpoví:’My jsme Apple!'“.

Co říkáte na dnešní várku jablečných zákulisních historek? Lákala by vás i navzdory tomu práce v Cupertinu?

HONG KONG-US-COMPANY-APPLE-TECHNOLOGY

Dnes nejčtenější

.