Zavřít reklamu

Apple přemýšlí nad způsobem, jak pomoci zrakově postiženým k jednodušší orientaci v prostoru pomocí specifické technologie s haptickou zpětnou vazbou. Patentovou přihlášku „Pomocné zařízení pro zrakově postižené“ podal Apple už v červenci 2015, ale zveřejněna byla americkým patentovým úřadem až nyní.

Přihláška popisuje zařízení, které používá vstupní a výstupní dotykovou plochu. Obsaženy budou také senzory, které dokáží získat data o blízkém okolí a tyto informace přenesou do zařízení. To poté upozorní uživatele na překážku či jinou možnou komplikaci. Týkat by se to mělo semaforů, vozidel, budov ale například i objektů uvnitř pro snazší orientaci v místnosti. Součástí by byl také navigační systém, mikrofon a komunikační jednotka, která by byla propojena s telefonem.

Podle nákresů to vypadá, že uživatel by pomocí vibrací či změny povrchu zařízení dostával informace o tom, že se například blíží k určité překážce. Dokonce by bylo zařízení schopné přesně rozeznat daný objekt a tuto informaci předat uživateli. Druhý návrh počítá s tím, že by se dotykový panel vložil do vnitřní strany například bundy a mohl předávat informace tímto způsobem, pokud by nebylo možné jej držet v ruce.

Ač zní tento patent jako skvělý nápad, nejsme si jisti, zda se někdy dočkáme jeho komerční výroby. Pouze malý zlomek patentů, které si Apple registruje, nakonec spatří světlo světa. Pokud by však byl tento jedním z nich, dokážeme si představit, že by lidem se zrakovým postižením velmi ulehčil život.

apioneeringf

Dnes nejčtenější

.