Zavřít reklamu

Donald Trump uvalil na čínské zboží dovážené do Spojených států amerických cla, ovšem reakce Číny na sebe nenechala dlouho čekat a varovala, že chystá opatření obdobných rozměrů a intenzity. Spekulovalo se o tom, že clo ovlivní také dovoz iPhonů, které se vyrábí právě v Číně, nicméně tarify, jež vstoupí v platnost v červenci, nebudou mít na iPhone či iPad vůbec žádný vliv. Alespoň prozatím. Trump však s clem zdaleka nekončí a plánuje uvalit další cla na čínské zboží, což by se už mohlo dotknout i jablečných produktů.

„Seznam nezahrnuje zboží běžně nakupované americkými spotřebiteli, jako jsou mobilní telefony a televizory,“ uvedl mluvčí americké vlády. Přesto se však cla týkají některých známých výrobků, jako je například termostat Nest, který spadá pod kategorii investičního majetku, nikoliv spotřebního zboží. Znamená to tedy, že Google je povinen zaplatit z každého chytrého termostatu clo.

iPhone není vyroben v Číně

CEO cupertinské společnosti Tim Cook se nechal už několikrát slyšet, že iPhone se nevyrábí v Číně, pouze je tam smontován. Veškerý design je navržen v USA, tedy konkrétně v Kalifornii. Dokonce i spousta komponentů pro iPhone se vyrábí v USA.

Ačkoliv je velmi nepravděpodobné, že se obchodní válka mezi Čínou a USA nějak dotkne dovozu iPhonů, teoretická šance tu je. Trump už několikrát apeloval na to, aby se iPhony montovaly v USA, nikoliv v Číně. Možná by tak uvalil clo i na iPhony, aby se Apple rozhodl přesunout svou působnost do USA úplně. Pravděpodobnost je ale skutečně velmi malá.

iPhone X screenshot FB

Dnes nejčtenější

.