Zavřít reklamu

CEO cupertinské společnosti Tim Cook poskytl rozhovor pro server Fortune, v rámci něhož se rozpovídal o vzdělání, soukromí, lidských právech a přistěhovalectví. Cook vysvětloval, proč Apple zaujímá tak silný postoj k daným tématům. Apple se snažil vždy změnit svět, čehož však nedocílí, pokud zůstane potichu.

„Vždy jsme se snažili změnit svět a před několika lety jsem si uvědomil, že ho nezměníme, pokud zůstaneme potichu. Právě to pro nás představovalo hlavní problém. Neexistuje totiž žádný vzorec, kdy mluvit a kdy ne. Nechci, aby byl Apple řečníkem. Měli bychom mluvit jen tehdy, když máme specifické znalosti k danému tématu.

Máme právo mluvit o tomto problému? Nestačí být velkou společností, která mluví. Přemýšlím o tom a obvykle mluvíme hlavně o vzdělání, soukromí, lidských právech, přistěhovalectví a životním prostředí, protože na tato témata máme vlastní názory.“

Podívejte se, jak by vypadal iPhone s kamerou se třemi čočkami podle iDropNews a Martina Hájka:

Cook dodal, že si nemyslí, že by se firmy měly zabývat pouze obchodními záležitostmi. „Podnikání pro mě není nic jiného než sbírka lidí, a pokud mají lidé hodnoty – a já tvrdím, že by je měly mít – pak by firmy měly mít hodnoty,“ dodal Cook. Podle něj by se společnosti měly vyjádřit poté, co zhodnotí, zda je předmět základní hodnotou. „Zeptejte se sami sebe – je to základní hodnota vaší společnosti?“ Cook nikdy nechtěl být součástí kategorie lidí, kteří se bojí promluvit a zůstávají potichu.

Apple se zabývá také přistěhovalectvím zejména proto, že sám zaměstnává spoustu přistěhovalců. „Z DACA programu zaměstnáváme více než 300 lidí,“ řekl Cook. „Chci se za ně postavit.“ Apple má také několik tisícovek lidí, kteří pracují na základě víz H1B.

Co se týká rozmanitosti, Apple zaměstnává různé lidi z různých koutů světa a přijímá lidi všude, což vedlo Cooka k přesvědčení, že společnost má něco jedinečného. Cook hovořil také o nedávné imigrační politice v USA, která měla odloučit děti od svých rodičů, což označil za nehumánní.

Apple se sice vyjadřuje k tématům jako přistěhovalectví, rozmanitost a lidská práva, ovšem Cook objasnil, že se Apple přímo nevměšuje do politiky. „Jen se přidržujeme politiky. Pokud to tak děláte, většina lidí to respektuje. Dokonce, i když lidé nesouhlasí, respektují to, co děláte.“

Pokud jde o soukromí, Cook řekl, že názor Applu na soukromí vychází z jeho hodnot, a tak jeho obchodní model byl postaven tak, aby splňoval tyto hodnoty. „Nelze vidět konkrétní detaily, ale věděli jsme, že budování detailního profilu uživatelů nadělá v budoucnu více škody než užitku. Informace mohou být využity k mnoha špatným věcem. Domnívám se, že lidé v dnešní době nemají přehled o tom, že jejich osobní životy otevřeli komerčním a veřejným subjektům.“

Dále v rozhovoru padly otázky týkající se nové funkce Screen Time v iOS 12. Cook tvrdí, že Apple nikdy nechtěl, aby lidé používali jeho výrobky tak moc. Screen Time by měl pomoci uživatelům, aby na iPhonu netrávili tolik času. I on sám díky Screen Time netráví na iPhonu tolik času. Denně dostával neuvěřitelné množství notifikací, a tak si ani on sám neuvědomoval, že na smartphonu tráví tolik času. „Chceme, aby všichni dostali tyto informace. A pak se každý může rozhodnout, co s tím udělá,“ řekl Cook.

tim cook fb

Dnes nejčtenější

.