Zavřít reklamu

Přesně před třiatřiceti lety navrhl Bill Gates Applu obchodní strategii, kterou později využil u Windows a díky níž se stal jedním z nejbohatších lidí na světě. Microsoft s Gatesem byl v té době vývojářskou společností a vyvíjel software i pro Apple. Gates 25. června 1985 zaslal zprávu tehdejšímu CEO Applu Johnu Sculleymu a vedoucímu projektu Macintosh Jean Louisi Gaséemu. V oné zprávě jim radil, aby společnost začala licencovat svůj operační systém, který byl vyvíjen přímo pro Mac, dalším společnostem. Tato rada byla samozřejmě ignorována, a tak přišel po pěti měsících na trh Windows 1.0.

Je až neuvěřitelné jak tento malý „incident“ odráží chování obou společností v následujících desetiletích. Apple je znám pro svou uzavřenost a vyrábí pro svůj hardware vlastní software. Na druhou stranu Windows se staly téměř standardem na všech ostatních počítačích.

Ve zprávě stálo: „Apple musí z Macintoshe vytvořit standard, ale žádná počítačová společnost, dokonce ani IBM, nedokáže vytvořit nový standard bez další podpory. A i když si toto Apple uvědomil, nedokázal získat dostatečnou podporu, aby se tímto standardem stal. Microsoft je ochotný Applu pomoci tuto ideu realizovat. Známe správné strategie i výrobce a máme potřebné zkušenosti.

Gates měl za to, že by Apple měl licencovat svou technologii  třem až pěti významným výrobcům. V té době šlo například o Hewlett Packard, Motorola či AT&T. John Sculley nebyl rezolutně proti tomuto nápadu, ale Gassée ano. Měl za to, že Apple je natolik odlišný a lepší, než všichni ostatní, že svou konkurenci jednoduše převálcují.

Celá situace vyústila v podpis smlouvy s Billem Gatesem, který tím získal licenci k použití některých částí systému Macu. A to byl jeden ze zásadních momentů pro další vývoj obou společností. Zpočátku to vypadalo, že se vítězem této dohody stane Apple, protože Windows 1.0 nebyl moc povedený operační systém a opravdu v té době nekonkuroval Applu. Vše se změnilo s příchodem Windows 2.0. Microsoft byl nařčen, že okopíroval 189 různých designových prvků, ale soud rozhodl, že k porušení smlouvy nedošlo a všechny elementy byly pokryty v licenční smlouvě.

A to byl pouze začátek úpadku Applu a rozletu Microsoftu s jejich Windows 95. Ke zlepšení situace došlo až s návratem Steva Jobse do společnosti koncem 90. let.

Dnes nejčtenější

.