Zavřít reklamu

Vysokokvalitná kamera a schopnosť vyhotovovať tie najkvalitnejšie snímky a videá sú predmetom rivality mnohých technologických gigantov, ktorí sa špecializujú v odvetví mobilných telefónov. Fenomén spomalených videí síce nie je žiadnou novinkou, no aj napriek tomu sa táto funkcia stretáva s častou nespokojnosťou majiteľov mobilných zariadení. Problém môže byť v plynulosti videa, pričom sa nevyužíva dostatočný počet záberov pre kvalitný finálny výsledok, alebo samotné zaostrenie videa, ktoré je pri tejto možnosti často odsúvané na vedľajšiu koľaj.

Väčšina firiem zaoberajúcich sa touto tematikou pracuje na tom, aby bol pri natáčaní videa dosiahnutý čo najvyšší počet snímkov za sekundu. Vo výsledku sa video môže javiť nad mieru ostré, no obraz nám pripadá sekavý a vôbec nie prirodzený. Spoločnosť Nvidia prichádza s revolučným spôsobom ako posunúť slo-mo natáčanie videí na novú úroveň.

Výskum spoločnosti Nvidia spočíva v nahradzovaní chýbajúcich snímkov, ktoré dokážu doplniť do reťazca série záberov. Video v konečnom dôsledku vyzerá omnoho plynulejšie a prirodzenejšie. Každé slo-mo video disponuje vyššou frekvenciou FPS, no ani to nestačí na dokonale čistý a prirodzený obraz. Projekt, na ktorom Nvidia pracuje využíva umelú inteligenciu na dotvorenie chýbajúcich snímkov, ktorých počet sa pohybuje okolo čísla 240. To znamená že medzi každú dvojicu snímkov sa vloží sedem ďalších obrázkov. Porovnanie klasického spomaleného videa a slo-mo technológie od Nvidie nájdete v nasledujúcom videu.

Výsledok je skutočne dychberúci, čo je krásne vidieť napríklad na klasickom spomalenom zábere z hokejového zápasu, alebo pri tanečnici uvedenej vo videu. Napriek výborným výsledkom však Nvidia ešte nie je pripravená túto technológiu používať v praxi. Umelá inteligencia potrebuje množstvo vylepšení, aby vedela odhadnúť a následne dopočítať počet a umiestnenie doplnkových snímok podľa danej situácie.

Databáza umelej inteligencie slúžiaca na generovanie dodatočných snímkov momentálne zahŕňa 11 000 možných scenárov. To sa však pre prípadné zaradenie do každodenného používania musí rapídne navýšiť. Podľa vedúcich hláv Nvidie sa zatiaľ stále pracuje na vychytávaní múch systému. Fáza zberu dát a ich následného testovania je v plnom prúde a preto nam neostáva nič iné, ako čakať na finálnu podobu tohoto nádejného projektu.

Nvidia

Dnes nejčtenější

.