Zavřít reklamu

Soudní bitva mezi Applem a Qualcommem zatím ani zdaleka neutichá. Svědčí o tom i nedávný krok Applu, který se rozhodl napadnout patenty svého soka u Úřadu pro patenty a ochranné známky v USA. A důvod? Nic nového podle něj nepatentují.

Qualcomm se v soudní rozepři ohání mimo jiné právě porušováním patentů. Apple se tak rozhodl, že si na jeho “vynálezy” řádně posvítí, přičemž hned čtyři jeho patenty se rozhodl napadnout. Podle dostupných informací by se mělo jednat o patent na způsoby automatického zaostřování digitálního fotoaparátu, zařízení fungující jako telefon i digitální asistent, dotykové displeje a paměť obvodů. Ani jeden z těchto patentů ale podle Applu žádné revoluční novinky, které by mohla konkurence “obšlehnout” neobsahuje a tudíž je zbytečné, aby jej měl Qualcomm zaregistrovaný. Nejsou to však jen čtyři patenty, co Applu leží v žaludku. Podle agentury Bloomberg totiž rozjíždí jablečná společnost patentový boj skutečně ve velkém a v posledních týdnech a měsících zpochybnila dokonce dalších 398 patentů, mezi kterými jsou pravděpodobně i ty, za jejichž porušení ji Qualcomm žaluje.

I letošní iPhony tak budou osazeny LTE modemy od Qualcommu: 

Podobnou taktiku volí Applu poměrně často. Již několikrát se totiž ukázalo, že patentový úřad je daleko pružnější než kdejaký soud, takže je spor schopen vyřešit o poznání dříve právě tím, že zruší věc, která je svárem problému. 

Vypadá to tedy, že si obě společnosti nebudou moci přijít na jméno ještě hodně dlouho. Zda to ale bude mít v budoucnu dopad na jablečné produkty či nikoliv je v tuto chvíli nejasné. Už letos se totiž spekulovalo o tom, že se Apple od Qualcommu úplně odtrhne a své iPhony osadí LTE modemy od Intelu, což se však nestalo. Je tedy možné, že i přes napětí mezi oběma společnostmi tu bude určité partnerství existovat i nadále. 

apple vs qualcomm fb

Dnes nejčtenější

.