Zavřít reklamu

Pokud se chystáte koupit si iPhone například z bazaru nebo z nějaké ze společností, které repasují telefony, není na tom nic špatného. Jsou zde ale různá úskalí, která můžou vést k tomu, že iPhone z druhé ruky nemusí fungovat úplně přesně podle vašich představ. Já osobně jsem si sice můj iPhone z druhé ruky nekoupil, bohužel mám ale štěstí na špatné prodejce, kteří mi ve velké většině případů chtěli vnutit nějaký výrobek, který neodpovídal specifikacím a nebo vůbec nefungoval. Tento článek jsem si pro vás připravil proto, abyste při koupě iPhonu z druhé ruky nikomu nenaletěli.

Přiznejme si, že na internetu koluje opravdu nespočet podvodníků, ještě k tomu když existuje tolik inzertních serverů. Úplně první krok, na který upozorním ještě takto v úvodu, je cena. Téměř nikdy neznamená, že na ceně nezáleží. Pokud na internetu objevíte iPhone, který má podezřele nízkou cenu, prakticky vždy není 100% funkční a něco s ním je. V takových inzerátech samozřejmě velice často nechybí poznámky, že prodejce posílá pouze na dobírku, jelikož má doma děti, má hodně práce a nebo se telefonu potřebuje zbavit, jelikož letí do zahraničí.

Jednání prodejce

Jak už jsem výše nakousl, hodně toho může naznačit už chování prodejce při prodeji. V každém případě se snažte si sjednat osobní schůzku, abyste si mohli telefon prohlédnout. Na úskalí, která se mohou objevit při prohlídce telefonu, se podíváme v odstavcích níže. Taktéž inzerát většinou hodně vypoví. Pokud je inzerát napsaný neslušně, bez diakritiky a s chybami, většinou nemá cenu na takovou nabídku ani reagovat, protože telefon raději oželíte, než abyste museli komunikovat s nevzdělancem.

V případě, že je inzerát v pořádku a prodejce vám po reakci na nabídku odpověděl slušně a vstřícně, tak se předběžně neradujte. Nemusíte mít ještě vyhráno. Rozhodně i po slušném jednání neakceptujte zaslání zařízení na dobírku bez předchozího prohlédnutí. Dokonce i u nás v redakci jsme bohužel naletěli, kdy si jeden redaktor od nás objednal od velice vstřícného pána iPhone 5C a obratem mu byl kvůli nesjednání osobního setkání zaslán padělek konkurenčního Androidu v těle iPhonu. Naplánujte si tedy osobní schůzku a mějte „oči na stopkách“. Pojďme se společně podívat na ty nejzákladnější věci, které se mohou při kupování použitého iPhonu objevit.

Co zkontrolovat při kupování iPhonu z druhé ruky?

Ujistěte se, že je iPhone vymazaný a není blokovaný na žádného uživatele

Že je iPhone vymazaný a není blokovaný na uživatele zjistíte velice jednoduše. Pokud je iPhone kompletně vymazán, při jeho odemčení se na obrazovce zobrazí plocha, na které se obměňují pozdravy v různých jazycích. Zvolte si tedy váš jazyk a pokud vás iPhone pustí dále a nebude po vás chtít heslo k iCloudu či kód pro odemčení zařízení, iPhone není blokovaný na žádného uživatele.

Vezměte si s sebou funkční SIM kartu

Tento krok je prakticky úplně základní. Po prvním prohlédnutí zařízení do něj vložte SIM kartu. Takto si velice jednoduše zjistíte, zda-li není iPhone blokovaný na určitého operátora a zda-li je schopný přijímat signál.

Zkontrolujte si sériové číslo iPhonu

Přejděte na stránku Applu – Ověření krytí – a do příslušného políčka vložte sériové číslo vašeho zařízení. Nástroj vám po potvrzení ukáže, zda-li není kradené a jestli jev záruce. Pokud nevíte, kde se sériové číslo nachází, tak přejděte do Nastavení -> Obecné -> Informace. Zde sjeďte níže k políčku Sériové číslo. Taktéž můžete využít našeho nástroje na „rozbor“ čísla Model – nástroj naleznete zde. Taktéž se ujistěte, že má zařízení shodné IMEI s číslem IMEI na krabičce.

Zkontrolujte fyzický stav iPhonu

Asi nemusím dvakrát zdůrazňovat, abyste se podívali na celkový vzhled iPhonu. Při koupi vás zajímají všechny oděrky, a to jak na těle zařízení, tak na displeji. Zkontrolujte si, jestli není tělo zařízení prohlé a rozhodně se nebojte s koupí nesouhlasit, pokud se vám nebude líbit. Popřípadě se s prodejcem můžete zkusit domluvit na snížení ceny. Taktéž si vyzkoušejte hardwarová tlačítka zařízení. Takto můžete jednoduše poznat, jestli 100% fungují. V horším případě může být například vyměněno celé tělo zařízení, což poznáte především díky hardwarovým tlačítkům (budou klikat jinak než originální a nebudou v těle držet, tzn. budou „drncat“) a také pomocí nápisu iPhone na zadní straně zařízení. Těla iPhonů z druhovýroby nejsou vždy 100% přesná, čehož si můžete jednoduše všimnout díky těmto aspektům.

Zkontrolujte displej iPhonu

Tomuto tématu jsem si dovolil věnovat odstavec zvlášť. V dnešní době si už displej zařízení dokáže vyměnit téměř každý. Ne každý ale už ví, že kopie originálních displejů od Apple nejsou v 99% totožné s originálním displejem, Že na zařízení není nainstalovaný originální displej poznáte především díky vybledlým barvám, často je displej příliš modrý nebo příliš žlutý. Pokud se jedná o zařízení iPhone 6s a starší, to znamená zařízení, které má ještě fyzické domovské tlačítko, tak mnohdy je displej u těchto zařízení položen níže. Domovské tlačítko je tedy výše než displej a při používání může lehce „řezat“ do prstu. Originálnímu displeji se vyrovná pouze originální displej.

Zkuste si z iPhonu zavolat

Z iPhonu, který se chystáte koupit, si zkuste někomu zavolat. Takto si jednoduše pojistíte, že 100% funguje sluchátko a mikrofon vašeho zařízení.

Vyzkoušejte další nativní aplikace

Dále doporučuji mimo hovor vyzkoušet také například fotoaparát, kde si přepněte i na selfie kamerku, abyste se ujistili, že i ta funguje. Poté si zkuste pustit nějakou hudbu či zvuk, například z nastavení. Takto se jednoduše ujistíte, že fungují reproduktory.

Bonus na závěr

Na úplný závěr mám pro vás jeden bonus v podobě skvělé appky, která vám pomůže s diagnostikou zařízení. Aplikace se nazývá Phone Diagnostics a stáhnete ji z App Storu pomocí tohoto odkazu. Aplikace je zdarma a funguje téměř dokonale. Můžete si pomocí ní vyzkoušet snad veškeré systémy, kterými iPhone disponuje. Ať už se jedná o test displeje, tak například test Wi-Fi, Bluetooth, Touch ID a další. Tuto aplikaci jsme pro otestování displeje zkoušeli použít v tomto článku.

Na úplný závěr mi nezbývá nic jiného, než vám popřát šťastnou ruku při výběru zařízení z druhé ruky. Nejvíce si pomůžete samozřejmě selským rozumem. Nekupujte tudíž podezřele levné produkty nebo produkty, které mají pochybný popis. Vždy se snažte si sjednat osobní setkání a zařízení si 100% prohlédněte a vyzkoušejte. Pokud dodržíte body určené výše, téměř jistě se vám nemůže stát, že byste naletěli.

iphone_fake_vs_real_Fb

Dnes nejčtenější

.