Zavřít reklamu

Když představil Apple vloni v září iPhone X, mnoho uživatelů zaujalo jeho rozhodnutí odstranit ikonický Home Button, který zdobil přední stranu iPhonů od jejich první generace. Podle reportéra Marka Gurmana z Bloombergu však Apple koketoval i s dalšími prvky, které chtěl z iPhonu X odstranit a vytvořit z něj tak ještě o něco “revolučnější” telefon. Nakonec od nich ale upustil. O co přesně se jedná?

Podle Gurmana si Apple pohrával i s myšlenkou, že z iPhonu X odstraní klasický Lightning port a telefon bude možné dobíjet jen bezdrátově. Tímto krokem by tak skvěle podtrhl svou myšlenku bezdrátové budoucnosti, kterou se snaží neustále prosazovat a kvůli které představil například i své AirPods. Z tohoto plánu však nakonec sešlo.

Důvodem, proč je na iPhonu X stále Lightning konektor, je fakt, že v době, kdy pracovali inženýři na jeho vývoji, ještě neexistovala bezdrátová technologie, která by byla rychlostně srovnatelná s klasickým drátovým nabíjením. To však znamenalo poměrně nepříjemné omezení, které se Apple rozhodl neriskovat a od svého záměru upustil. 

Druhým problémem, který Apple přesvědčil k zachování Lightningu, byl fakt, že vložení speciální bezdrátové nabíječky k iPhonu X by bylo příliš nákladné, respektive nákladnější než klasický adaptér s Lightningem. Ve výsledku by tak byla cena ještě o pár tisíc korun vyšší, pokud by se tedy Apple pro odstranění konektoru skutečně rozhodl. 

To, že Lightning na iPhonu X setrval, však neznamená, že s ním máme počítat i do budoucna. Tým kolem Jonyho Iva totiž prý razí myšlenku vytvoření telefonu podobného “jednomu listu skla” bez zbytečných externích portů a tlačítek. Je tedy vcelku možné, že ačkoliv Lightning nyní zůstal, v budoucnu se s ním stejně rozloučíme.

Real iPhone X FB

Dnes nejčtenější

.