Zavřít reklamu

Společnost Tesla uvedla v loňském roce na trh automobil Tesla Model 3. Ten má patřit mezi cenově dostupnější vozy, které jsou na rozdíl od Modelu S a Modelu X určeny skutečně pro široký trh. S výrobou a prodejem aut je ale spojen nejeden problém – poslední z komplikací dokonce donutila Elona Muska rozeslat zaměstnancům společnosti hromadný varovný e-mail. Co v něm stálo?

Elon Musk, generální ředitel společnosti Tesla, zaslal v noci z neděle na toto pondělí všem zaměstnancům výstražný e-mail, v němž upozornil na nevhodné a nebezpečné chování jednoho z jejich kolegů. Ve zprávě popisoval, že jeden z jeho podřízených byl přistižen při „škodlivé sabotáži operací“. Provinilý zaměstnanec se měl podle Muska dopustit „přímých změn v kódu“ výrobního systému Tesly a odesílání „velkého množství vysoce citlivých dat“ třetím stranám. Zaměstnanec se svého jednání dopustil podle Muska proto, že se ve firmě nedočkal povýšení.

V současné chvíli probíhá vyšetřování, týkající se toho, zda měl obviněný zaměstnanec ve firmě komplice. Elon Musk si v hromadném e-mailu především kladl otázku, zda jsou do celé věci zainteresované i „ropné a plynárenské společnosti“, „prodejci z Wall Street“ nebo konkurenční automobilky. „Pokud jsou schopné podvádět ve věci emisí, proč by nepodváděly i v jiných oblastech?“, ptá se Musk.

O něco později následoval další e-mail, v němž Musk své kolegy a podřízené upozorňuje na „další podezřelý incident“ v podobě „menšího požáru“ na výrobní lince. K žádnému zranění naštěstí nedošlo, výroba ale musela být na několik dlouhých hodin pozastavena. „Mohlo jít o pouhý ojedinělý incident, Andy Grove (bývalý CEO společnosti Intel) ale říká, že přežijí pouze paranoidní jedinci,“ stojí v e-mailové zprávě. „Prosím, dávejte si pozor na cokoliv, co by nemuselo být v zájmu naší společnosti“.

Společnost Tesla je v současnosti pod velkým tlakem z důvodu výroby nového Modelu 3. V plánu byla výroba 5000 kusů týdně, tento cíl se ale firmě nepodařilo splnit. Nepovedlo se ani dodržet novější plán na letošní duben, spočívající ve výrobě 2500 kusů týdně. Pokud se Tesle nepodaří dosáhnout do konce měsíce limitu 5000 kusů týdně, hrozí ztráty.

Elon Musk

Dnes nejčtenější

.