Zavřít reklamu

Obavy o své soukromí má jistě čas od času každý. Někdy může být těžké rozpoznat, kdy se reálně jedná o potenciální riziko, a kdy o zbytečnou paniku. Jak je to s možností odposlechu okolí telefonu za pomoci jeho pohybových senzorů?

Pohybové senzory v telefonu jsou bezesporu užitečná věc – obzvlášť pro ty, kteří si hlídají a zaznamenávají svou pohybovou aktivitu. Mohou ale být použity také k odposlechu okolí telefonu? Nedávné studie naznačují, že ve fungování akcelerometrů a gyroskopů ve smartphonech lze nalézt jisté bezpečností chyby, a odhalily citlivost k nízkofrekvenčním zvukovým signálům, jako je lidská řeč. Teoreticky by tedy bylo možné tyto senzory zneužít k získání citlivých informací ve chvíli, kdy uživatel mluví v blízkosti svého smartphonu.

Studie byla provedena vědci z birminghamské University of Alabama. Obavy jsou ale podle nich na místě jen ve velice specifických případech. „Tyto pohybové senzory jsou snadno dostupné ve smartphonech a v další nositelné elektronice, která se stala nedílnou součástí našich každodenních životů,“ uvádí profesor Nitesh Saxena z alabamské univerzity. „Na rozdíl od mikrofonů nemusí uživatelé těmto senzorům u nově nainstalovaných aplikací přidělovat vědomý souhlas, což z nich činí potenciální nástroje škodlivé aktivity,“ dodává.

Studie, publikovaná na letošním květnovém symposiu, zabývajícím se bezpečností a soukromím, analyzuje možnosti snímání hlasu těmito senzory. Tvůrci studie použili několik různých zdrojů zvuku, jako jsou stereo reproduktory, reproduktor laptopu, reproduktor smartphonu a lidskou řeč, a to při různých hladinách hlasitosti. Ukázalo se, že pohybové senzory mohou zachytit zvuk, vycházející z laptopu, který se ale nacházel na stejném povrchu. Zvuk z ostatních zdrojů, přenášený vzduchem, senzory nijak nezasáhl.

Studie v žádném případě neměla za úkol vyvolat paniku a strach ze smartphonů. Přestože se ve světle jejích výsledků může na první pohled zdát, že pohybové senzory v telefonech představují vážné ohrožení, pravdou je, že nedokáží zaznamenat zvuk stejným způsobem, jako mikrofon.

iOS Apps 181117

Dnes nejčtenější

.