Zavřít reklamu

1 minuta hovoru za 50 Kč? To bohužel není vtip ale realita. Ceny mezinárodního volání jsou povětšinou vyšší než sazby žhavých erotických linek. Na rozdíl od roamingu je totiž mobilní operátoři zpoplatňují dle speciálních ceníků. To by ale mělo v dohlednu skončit, aespoň v zemích Evropského hospodářského prostoru. Zástupci EU se totiž rozhodli, že stanoví maximální možnou cenovou hranici. Kolik bude stát volání a SMSky? A kdy dohoda vejde v účinnost?

Vloni v červnu začala oficiálně platit regule „Roam like at home“, díky které můžeme ve všech zemích Evropské unie + na Islandu, v Lichtenštejnsku a Norsku využívat tarify stejně jako doma, tedy bez žádných extra příplatků. Zrušení roamingu se ovšem nevztahuje na mezinárodní volání. Jaký je v tom rozdíl?

Ukážeme si to na praktickém příkladu. Pokud jste například Čech na dovolené v Itálii a voláte do Česka (tedy české sítě), je to roaming. V případě, že byste ale volali z Česka do Itálie (do zahraniční sítě na číslo, které začíná jinou předvolbou než +0420), už je to mezinárodní volání, a to je výrazně dražší. Aktuálně tedy můžete volat z Německa do Itálie za domácí ceny, ale z Česka si za telefonát do Itálie na zahraniční číslo připlatíte.

To by ale nová politická dohoda Evropského parlamentu se zeměmi Evropské unie měla změnit. Jakmile v květnu příštího roku vejde v účinnost, cena za mezinárodní volání nebude moci přesáhnout 19 centů, tedy 4,87 Kč za minutu bez daně, a textová zpráva šest centů, 1,54 Kč bez daně. Zastropování cen je jedním z kroků v přípravě pravidel, které mají Unii připravit na dobu sítí příští generace s vysokou rychlostí a širokým pokrytím.

„Jsem ráda, že je pod dohodou podepsána Česká republika. Z mého pohledu se jedná o první krok k tomu, abychom domácí a mezinárodní hovory v rámci EU brzy využívali za naprosto stejných cenových podmínek,“ uvedla pro ČT24 europoslankyně Dita Charanzová.

Pravidla mají kromě nižších cen zajistit i dostupnost rychlého mobilního internetu a v neposlední řadě lepší ochranu spotřebitelům. Například, pokud se při přechodu k jinému operátorovi dostanou do potíži, původní poskytovatel mobilních služeb jim bude neoprávněně vyhrožovat sankcí apod., měli by mít nárok na kompenzaci. Nově by se měl také zavést evropský systém mobilního varování. Než ale budou státy muset nová pravidla převést do vlastního práva, je třeba, aby vše posvětil europarlament a Rada EU.

Ještě ale nejásejme předčasně. Levné volání na mezinárodní čísla může mít stejně jako zrušení roamingu v EU svá omezení. Věděli jste například, že mobilní operátoři mají právo předcházet potenciálnímu zneužití či nadměrnému užívání roamingových služeb? Pokud v rámci 4měsíčního sledovacího období zjistí, že jste strávili více než polovinu doby v zahraničí, a navíc jste svůj tarif využívali více než doma, má právo vám zavést příplatky.

call travel map
call trvel map FB

Dnes nejčtenější

.