Zavřít reklamu

Přesně před 25 lety, tedy konkrétně 18. června 1993, odstoupil z pozice CEO po desetiletém působení člověk jménem John Sculley.

Sculley byl požádán, aby odešel z vedení cupertinské společností poté, co akcie spadly ze 4,33 dolaru na pouhých 0,73 dolaru. Sculley tedy předal žezlo Michaelu Spindlerovi, který v křesle CEO setrval tři roky.

Sculley vstoupil do Applu v květnu roku 1983. Předtím na pozici CEO působili Mike Scott a Mike Markkula. Sculley neměl žádné zkušenosti s technologickým průmyslem, protože předtím pracoval ve společnosti Pepsi. Vytvořil úspěšnou marketingovou kampaň zvanou Pepsi Generation, prostřednictvím které dokázal spotřebitele přesvědčit, že pití sladkého nápoje je otázkou životního stylu.

Steve Jobs však chtěl Sculleyho přetáhnout do Applu a využít jeho marketingových schopností. Jobs za ním přišel a zeptal se ho: „Chceš strávit zbytek svého života prodáváním sladké vody, nebo chceš změnit svět?“ A tím Jobs přesvědčil Sculleyho, aby opustil zázemí společnosti Pepsi a obsadil křeslo CEO v kalifornském gigantu.

Apple měl vést Sculley společně s Jobsem, který byl tehdy předsedou. Jobs a inženýři Applu se měli starat o vývoj technologií a Sculley zase o marketing. Ovšem nakonec začaly být mezi těmito muži obrovské spory, až byl nakonec Jobs vyhozen z Applu, a to poté, co se v roce 1985 pokusil sesadit Sculleyho z pozice CEO.

Zpočátku byl Apple pod vedení Sculleyho úspěšný. Dokázal zvýšit tržby z 800 milionů dolarů na 8 miliard dolarů. Dohlížel na vývoj některých skvělých produktů, jako byla mimořádně úspěšná řada notebooků PowerBook 100.

K odchodu Sculleyho vedlo několik věcí. Chtěl se vrátit na Východní pobřeží Spojených států amerických, a tak zvažoval, že se ujme role CEO v IBM. Dokonce byl zapojen do politiky a podporoval prezidentskou kampaň Billa Clintona. A navíc radě Applu se nelíbilo, že je Sculley zapojený více do společnosti Newton zrovna v době, kdy se Apple potýkal s velkou konkurencí ze strany ostatních rivalů.

CEO se stal Michael Spindler, který předtím pracoval jako COO. Sculley zůstal předsedou Applu do října roku 1993, ale potom se rozhodl odejít do společnosti Spectrum, kde pracoval jako předseda představenstva a CEO.

sculley fb

Dnes nejčtenější

.