Zavřít reklamu

Určitě vám neuniklo fotbalové šílenství, které zachvátilo koncem minulého týdne celý svět. V Rusku totiž odstartoval fotbalový šampionát, na kterém změří své síly 32 nejlepších týmů z celého světa, za které budou nastupovat největší fotbalové hvězdy současnosti. Není se tak čemu divit, že je tato událost obrovsky divácky atraktivní a ochozy stadionů se plní desetitisíci z nich. Všem těmto fanouškům však hrozí určité nebezpečí.

Pokud jsou zvyklí na zápasy či celkově s sebou přenášet různé iPady, iPhony či MacBooky, vystavují se podle ředitele amerického národního bezpečnostního centra velkému riziku. Nikoliv však proto, že by mohli být například okradeni, ale proto, že mohou být data z jejich zařízení sledována ruskou vládou nebo kybernetickými zločinci. Právě Rusko je totiž ve světě v tomto ohledu tvrdě kritizováno, takže je jasné, že i mistrovství světa ve fotbale se neobjede bez různých upozornění právě na bezpečnost. 

Velký pozor by měli fanoušci dávat především na připojování se k veřejným Wi-Fi sítím, ze kterých nemají hackeři problém stáhnout jejich data. Ideální je tak v tomto případě použít VPN aplikace, které podobným problémům zamezí. Pokud však není k využití VPN aplikace prostor, na telefonu, Macu či tabletu je lepší procházet jen weby, které hackerům nic nenabídnou. Vyvarovat by se naopak měli fanoušci různým finančním transakcím přes internet či internetovému bankovnictví. Právě Wi-Fi jsou možná tím nejrizikovějším faktorem, se kterým se musí fanoušci vypořádávat. Některé zločinecké gangy totiž přímo veřejné Wi-Fi zakládají, aby z nich mohli následně těžit informace.

Když už fanoušci tyto rady nedodrží, měli by mít na iPhonu, iPadu a Macu zapnutý minimálně kódový zámek, který znemožní přístup do zařízení. Možná si teď říkáte, že aktivovaný zámek je prakticky samozřejmost. Divili byste se ale, kolik jablečných uživatelů svůj iPhone nechává nezabezpečený. Právě ti jsou samozřejmě nejrizikovější skupinou. 

Pokud jste tedy na šampionát do Ruska vyrazili i vy, snad jsme vám alespoň částečně poradili, na co si dát největší pozor. Tyto typy na bezpečnost však samozřejmě neplatí jen pro nynější šampionát, ale všeobecně pro běžný život. Veřejné Wi-Fi sítě jsou totiž samozřejmě rizikem všude. 

2018_fifa_world_cup_russia_5k

Dnes nejčtenější

.