Zavřít reklamu

Digitálny obchod App Store disponuje obrovským množstvom herných titulov, z ktorých sa však len veľmi málo ocitne na popredných priečkach sťahovaní. Popri populárnych počinoch z prostredia Battle Royale ako napríklad Fortnite a PUBG, môžeme byť svedkami adaptácie známych hier z počítačového a konzolového prostredia, ktoré si našli cestu na platformu mobilných telefónov. Najnovšou AAA záležitosťou, ktorá hlási príchod na zariadenia s iOS, je akčná survival adventúra s názvom ARK: Survival Evolved.

Wildcard Studio, ktoré je za hru zodpovedné, treba určite pochváliť za dlhý a v celku úspešný proces vývoja hry, či už sa jedná o alpha alebo beta verziu, ktorá prebehla pred niekoľkými týždňami. Priznám sa, optimalizácie hry pre obrazovky iPhonov a iPadov som sa zo začiatku celkom obával, no je nutné podotknúť, že v konečnom dôsledku tvorcovia splnili presne to, čo sľúbili. ARK nie je práve najrevolučnejším a najinovatívnejším titulom v konzolovom a PC svete, no v App Store figuruje len málo podobných hier, ktoré sú na porovnateľnej úrovne kvality. Poďme sa teda pozrieť, čím všetkým môže na iPhone zaujať hra ARK: Survival Evolved.

Tradične netradičná RPG adventúra

Pri prvom vstupe do hry vás čaká klasická tvorba vašej postavy, ktorú budete využívať ako v hre jedného hráča, tak aj v masívnom multiplayeri. Možnosti pre výber fyzického vzhľadu sú naozaj široké, no napriek tomu je použiteľných kombinácií veľmi málo. Samozrejmosťou je výber pohlavia, stavba tela a iných daností. Nastaviteľné črty tváre, v ktorých je pravepodobnejšie, že vytvoríte Frankensteinove monštrum ako vlastnú podobizeň sú síce dostatočne prešpekulované, no nakoniec si uvedomíte, že vaša postava sa veľmi nelíši od tej základnej. Ak ale nechcete zbytočne strácať čas s tvorbou charakteru, stačí jednoducho kliknúť na tlačítko Random a postava sa automaticky vygeneruje.

Po vytvorení postavy prichádza hlavná zábavná časť. Na mape s kontrolnými bodmi si vyberiete jeden, ktorý bude slúžiť ako váš začiatočný spawn. Vybrať si môžete zvoliť začiatok hry na základe uvedenej obtiažnosti, no najlepšie bude, ak si vyberiete štandardný bod s najľahšou obtiažnosťou. V priebehu hry ho samozrejme na základe nadobudnutých zručností a nového vybavenia môžete postupne obmieňať. Hru začínate doslova s holými rukami a nohami, nakoľko vás hra donúti zaobstarať si ostatné predmety. K dispozícii máte iba spodné prádlo a mapu. Všetko potrebné k prežitiu v divočine, si musíte vybudovať, uloviť alebo vycraftovať.

Prežitie je základ

ARK vás nebude šetriť ani jednu sekundu od začiatku hry. Vaša postava sa ocitá na vami vybranej lokalite a súboj o prežitie sa môže začať. Počiatočná herná asistencia vám umožní postupom času odhaľovať stále lepšie tipy a triky ako sa v hre zdokonaľovať. Spočiatku však úplne stačí, keď si osvojíte základné praktiky. Úlohy a ich jednotlivé kroky vám ukážu ako si zaobstarať potravu, vytvárať primitívne zbrane a nástroje a hlavne ako sa ubrániť pred prehistorickou zverou, s ktorou prichádzate do kontaktu v podstate od samého začiatku hry. Tu je dôležité povedať, aby ste sa napúšťali do zbytočných konfliktov s dinosaurami a inými zvieratami skôr, ako nebudete disponovať minimálne základnými zbraňami a miernym vylepšením postavy.

V prvých minútach si osvojíte proces ťažby dreva, zbieranie kameňov alebo hľadanie potravy. Keďže hra ARK predstavuje solídne skomponovaný systém prežitia ako sa na kvalitný survival titul patrí, tak ako vy, tak aj vaša postava potrebuje plniť základné ľudské potreby. Najdôležitejším prvkom, ktorý budete musieť plniť od začiatku až po celý priebeh hry, je zaobstarávanie jedla a vody. To je možné získať v podobe plodov z okolitých kríkov, alebo neskôr zabíjaním zvierat a craftovaním. Voda zohráva v tomto prípade ľahšie dostupný atribút. Ak je vaša postava smädná, stačí sa na malú chvíľku ponoriť do vody a problém je vyriešený. V neskorších fázach hry je dobré nosiť so sebou nádobu, do ktorej si v prípade núdze vodu naberiete. Tento krok privítate obzvlášť vtedy, keď sa budete nachádzať príliš ďaleko od vodnej plochy.

Od svojho prvého spawnu na „opustenom ostrove“ si môžete všimnúť kvalitné grafické spracovanie prostredia, no aj užívateľského rozhrania, v ktorom strávite primerane dosť času. Ako sa na kvalitný dobrodružný titul patrí, aj ARK disponuje ikonickými RPG prvkami. Postavu si môžete na základe dosiahnutých bodov skúseností vylepšovať v podobe jednotlivých atribútov ako zdravie, výdrž, úroveň jedla a vody alebo odolnosť voči poraneniu. Vašim základným a najlepším priateľom sa stane inventár, v ktorom si nosíte so sebou všetko od jedla a nazbieraných surovín, až po zbrane a vyrobené predmety. Pri plnení úloh v prvotnej fáze hry sa prakticky ani nemusíte vzďaľovať od miesta, kde ste hru začali. Ako oberať ovocie zo stromov alebo získavať kamene a drevo sa pokojne môžete naučiť v blízkosti spawnu. Zložitejšie úkony sa začínajú po základnom výcviku.

Nebezpečenstvo číha na každom kroku

Po zvládnutí prvej várky úloh a zoznámení sa s herným systémom vás bude skôr či neskôr čakať priama interakcia s dinosaurami a prehistorickými zvieratami. Na ostrove sa nachádza vyše 80 druhov zvery, pričom každý tvor je odlišný od toho druhého. Zo začiatku sa však nemáte čoho báť, pokiaľ sa nerozhodnete zbytočne zasahovať do prirodzeného správania okoloidúcich. Vo väčšine prípadov sa stretnete s bylinožravcami, ktorým ste takpovediac ukradnutý a ak sa pred nimi nezačnete oháňať kladivom či sekerou, ani si vás nevšimnú. Dinosaurov môžete loviť a následne ich mäso uvariť na ohni, ktorý zostrojíte. Ryby a menšie živočíchy však predstavujú rozumnejší objekt pre lov. Jedným z najdôležitejších krokov, ktoré vás hra naučí, je bez pochyby možnosť krotenia zvierat.

Ako si tvora podmaniť a následne získať pre svoje účely, sa najlepšie učí na menších zvieratách. Osobne tento krok odporúčam vyskúšať na jednom z prvých prehistorických operencov, ktorého v hre stvárňuje vták Dodo. Tento typ zvery vám nemôže ublížiť a je veľmi jednoduché ho omráčiť a následne skrotiť. Nejedná sa síce o vrcholového predátora, ktorý vám pomôže pri love, no tento krok vám dopomôže pri krotení väčšej a nebezpečnejšej zvery do budúcna. Na raptoroch a veľkých bylinožravcoch je možné jazdiť, pričom je potrebné craftovať sedlá a iné doplnky. Popri spomínaných možnostiach sa vám určite zíde aj schopnosť zakladania ohňa, tvorba zložitejších nástrojov a zbraní a stavanie obydlia ako ochrany pred predátormi.

Skupina je silnejšia ako jednotlivec

ARK: Survival Evolved však nie je iba titul pre jedného hráča. Jeho devíza spočíva v interakcii s ostatnými stroskotancami a to v reálnom čase. Možnosť skupinového lovu predstavuje výbornú a rýchlu formu, ako si zaobstarať väčšie množstvo obživy a nadviazať priateľské vzťahy s inými hráčmi. V hre je možné aj následné zakladanie klanov, ktoré slúžia ako systematické zoskupenia hráčov na jednom území. Tu si môžete postupne stavať pokročilejšie obydlia a samozrejme plánovať ďalšie dobrodružstvá s ostatnými spoločníkmi.

Pri prekonávaní väčších vzdialeností si určite obľúbite možnosť jazdy na dinosauroch, čo prináša nielen rýchly presun z miesta na miesto, ale aj nižšiu pravdepodobnosť, že budete napadnutý iným predátorom. Osedlať dokážete dokonca aj lietajúce tvory, vďaka ktorým hravo prekonáte všetky prekážky. jednou z foriem prepravy môže byť aj plávanie, no táto forma cestovania je tak trochu neohrabaná a graficky nie veľmi dotiahnutá. To sa odrazí hlavne na nedostatočnom ovládaní postavy vo vode a častej straty orientácie, vzhľadom na nedostatočnú viditeľnosť pri nočnom plávaní. Pre lepší prehľad v teréne je dostupná možnosť zmeny pohľadu. Tým docielite transformáciu z vlastnej perspektívy do pohľadu tretej osoby, čo niekedy výrazne pomáha pri priestorovom vnímaní herného okolia.

Možností sa však v hre nachádza neúrekom a preto je len na vás, ktorú z nich využijete pri skúmaní ostrova a podmaňovaní tamojšej fauny. Pre efektívnejšie výsledky lovov však nesmiete zabúdať na craftovanie a vylepšovanie svojho oblečenia a nástrojov, no ani to pri neuvážlivom útoku nepomôže. Z času na čas sa preto môže stať, že vás nejaký tvor usmrtí, no po novom respawne sa nemusíte ničoho obávať. Veci, ktorými ste disponovali si však v niektorých prípadoch budete musieť vycraftovať odznova. S naučenými schopnosťami to však nie je veľká výzva a podarí sa vám to docieliť behom chvíľky.

Verdikt

Hra ARK: Survival Evolved pre iOS, predstavuje výborne vykonštruovanú akčnú survival adventúru, ktorá sa len minimálne líši od originálnej verzie. Zložitý, zároveň prehľadný systém vývoja postavy sa perfektne dopĺňa s možnosťou vylepšovania vlastnených zvierat a dopomáha k efektívnejšiemu priebehu hry. Multiplayerová zložka zohráva výrazný prínos do medzihráčskej spolupráce, vítaná je predovšetkým možnosť zakladania spolkov a celková funkcia komunitného spolunažívania. Graficky sa jedná o jeden z najlepšie optimalozovaných titulov pre iPhony a iPady, preto ak vlastníte herný gamepad, môžete vyťažiť z herného zážitku maximum. ARK jednoznačne patrí k titulom, ktoré by nemali chýbať v hernej knižnici každého nadšenca mobilného gamingu.

  • Hra ARK: Survival Evolved pre iOS je dostupná úplne zdarma v App Store. Neváhajte a ponorte sa do prehistorického dobrodružstva!

[appbox appstore id1280480538]

ARK

Dnes nejčtenější

.