Zavřít reklamu

Jak jsme vás již dříve informovali, Apple změnil svůj původní záměr na vytvoření vlastního samořiditelného vozidla. Nyní se soustředí na vývoj technologie, která může být použita v autech jiných výrobců, ale i to bude ještě běh na dlouhou trať.

Nový patent popisuje několik metod, které může samořiditelné auto využít pro zjištění, kam přesně chce jeho majitel (těžko jej v tomto případě označovat za řidiče) vyrazit. Jednou z nich by mohla být ta, kdy majitel používá speciální volant nebo joystick pro navigování auta. Nejednalo by se o klasické ovládání tak, jak ho známe teď.

Patent se ale více zaměřuje na nepřímé metody řízení. Majitel by například mohl vozidlu jednoduše říci, kam chce jet a při dosažení cíle by vozidlo vyžadovalo další instrukce. Například pokud by povel zněl „Potřebuji koupit rostliny.“, vozidlo by jelo do nejbližšího obchodního domu. Na místě by se dotázalo, zda má zaparkovat blíže ke vchodu označeným „zahrada“ nebo tomu s označením „zahradní potřeby“.

Další metodou by mohlo být ovládání gesty. Na jednom z obrázků v patentu je vyobrazen řidič ukazující s mobilem v ruce kam přesně chce zaparkovat.  Vozidlo by pomocí telefonu a senzorů či kamer zajistilo správné zaparkování, případně by se dotázalo, které ze dvou míst blízko sebe měl majitel na mysli.

Apple si klade za cíl co nejvyšší autonomii této technologie. Místo adresy bude stačit pouhé „Rád bych si dal kávu.“ a podle historie jízd by vozidlo přesně vědělo, kam zajet. Samozřejmě by bylo možné danou destinaci i upřesnit, takže pokud majitel navštěvuje více kaváren, musel by vybrat jednu z nich.

Užitečně zní i možnost, kdy bude možné auto ovládat i pokud v něm nesedíme. Tato funkce bude zajímavá zejména na parkovištích, kde je po zaparkování často málo místa na vystoupení. Dále se nabízí příjezdové cesty u rodinných domů, kde tak jednoduše uhnete svůj vůz, aby další auto mohlo vjet.

Je zcela jasné, že se bavíme o celkem vzdálené budoucnosti a cesta k takto chytrým vozidlům je ještě dlouhá, ale je bezpochyby zajímavé si představit, jak to na silnicích bude za „pár“ let vypadat.

Apple-Car-1

Dnes nejčtenější

.