Zavřít reklamu

Uber si myslí, že řidiči by ocenili, pokud by věděli, zda jsou cestující pod vlivem alkoholu. Společnost proto zažádala u Úřadu pro patenty a ochranné známky o registraci patentu na technologii, která by využívala umělou inteligenci k oddělení střízlivých cestujících od opilých. Podle patentové přihlášky by se technologie používala ke zjištění netypické uživatelské aktivity, včetně lokace cestujícího, počtu zadaných slov do mobilní aplikace a dokonce i úhlu, v jakém drží smartphone.

Technologie by Uberu pomohla podniknout kroky ke snížení nežádoucích důsledků souvisejících se podezřelými cestujícími. Je tedy vcelku možné, že pokud by aplikace vyhodnotila cestujícího jako opilého, řidiči by to dala vědět a ten by se mohl například rozhodnout, zda chce takovéhoto pasažéra svézt či nikoliv.

V patentové přihlášce je zdůrazněn rostoucí zájem o umělou inteligenci, což je oblast, v níž dominují velké technologické firmy. Google, Facebook a další společnosti jsou zaneprázdněny vývojem strojů, počítačů či jiných typů systémů, které mohou vykazovat lidskou inteligenci. Cílem je vytvořit stroje, které dokážou vnímat životní prostředí a dělat každodenní úkoly, které předtím prováděl člověk.

Budou vůbec takováto opatření potřeba, když by měly fyzické řidiče nahradit autonomní automobily?:

Uber uvedl, že nemá momentálně žádné plány s technologií popsanou v navrhovaném patentu, a poukázal na to, že žádost byla podána už v roce 2016. „Vždy zkoumáme způsoby, jak mohou naše technologie zlepšit Uber, a to jak pro řidiče, tak i cestující,“ uvedl tiskový mluvčí Uberu. „Podáváme patentové přihlášky na spoustu nápadů, ale ne všechny se promění ve skutečný produkt či funkci,“ okomentoval patent. Zda se jej tedy někdy v budoucnu dočkáme či nikoliv je ve hvězdách.

alcohol-428392_1920

Dnes nejčtenější

.